Cechy | |
Data palenia | 28.01.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Indonezja jest pierwszym krajem spoza Afryki w którym zaczęła się przemysłowa produkcja kawy. Pierwsze drzewka zasadzono w 1696 roku w okolicach Dżakarty. Nie udało się ich utrzymać więc trzy lata później po ponownej próbie wszystko poszło zgodnie z planem. Produkcja miała się dobrze do 1876 roku kiedy przez chorobę została zniszczona prawie cała uprawa. Wtedy została podjęta decyzja aby uprawiać robustę zamiast arabiki. Arabikę zaczęto odbudowywać dopiero w latach 50 XX wieku i stanowy ona zaledwie 10% uprawy. Kawa na tej wyspie jest uprawiana głownie na państwowych plantacjach ( PTP ), natomiast na zachodniej górzystej części jest coraz więcej prywatnych plantacji i ta cześć przejmuje ważną rolę w uprawie. Ciekawostką z regionu jest pre-aged kawa, jednak jest bardziej ceniona jako rarytas a mniej doceniana za swoje walory smakowe. Indonezja jest obecnie czwartym krajem na świecie pod względem produkcji kawy a większość rolników przestrzega ekologicznej praktyki uprawy.
Kraj: Indonezja
Region: West Java
Wysokość uprawy: 1600mnpm
Rodzaj obróbki: Giling Basah
Odmiana: Typica