Cechy | |
Data palenia | 14.08.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
Kawa ta została wyprodukowana przez drobne gospodarstwa rolne które dostarczają kawę do stacji obróbki Gakuyu-ini, znajdująca się na wysokości 1600 m npm, w dystrykcie Kirinyaga.
Producenci dostarczający do Gakuyu-ini pochodzą z okolicznych wiosek Githiru, Gituba i Mukure. Ich małe gospodarstwa (które mają średnio 200–250 drzewek kawy) znajdują się na południowych zboczach Kenii na wysokości średnio 1700 metrów nad poziomem morza. Większość tego, co uprawiają, to SL-28 i SL-34 oraz bardzo mały procent Ruiru 11 (około 5%). Panuje tu optymalny klimat dla uprawy kawy i bogata w minerały gleba wulkaniczna.
Spółdzielnią zarządza demokratycznie wybrana rada złożona z pięciu członków, a kieruje nią manager, który nadzoruje codzienne funkcjonowanie spółdzielni. Spółdzielnia ma ponad 1500 aktywnych członków.
Karmel, melasa, kwiatowo-cytrusowe nuty