Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Kenya AB Top Kiangai washed

Wybierz atrybut, zanim dodasz produkt do koszyka

Cena:35.00PLN
Netto:28.46PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Kenya AB Top Kiangai washed - Cechy
Cechy
Data palenia24.01.2022
Stopień paleniaLight
SCA87

Kenya AB Top Kiangai washed

 

Kenia znana jest z uprawy jednych z najbardziej intensywnych kaw na świecie. Kawy są bogate w owocową kwasowość przy jednoczesnym zachowaniu ciężkiego body. Niektórzy uważają, że pochodzi to z czerwonych gleb wulkanicznych otaczających górę Kenia. Całkowity obszar upraw kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów. Dystrykt Kirinyaga znajduje się u podnóża góry Kenia. Słowo Kirinyaga opisuje ośnieżone szczyty góry Kenya w lokalnym języku.

Jako część Stowarzyszenia Rolników Kibirigwi, młyn Kiangai produkuje doskonałą kawę. Spółdzielnia składa się z ośmiu fabryk w okolicy. Kiangai oznacza „świętą ziemię” lub „przynależność do boga”. W przeszłości teren wokół fabryki był wykorzystywany przez mieszkańców do celów sakralnych. Dziś rolnicy czerpią korzyści z ciemnoczerwonych gleb organicznych. Kiangai Factory liczy około 900 członków, głównie drobnych rolników, którzy dostarczają swoje wiśnie z około 180 000 drzew kawowych. Podczas zbiorów tylko najbardziej dojrzałe wiśnie są ręcznie zbierane i dostarczane bezpośrednio do młyna. Tam są sortowane, rozcierane na miazgę przy użyciu słodkiej wody z rzeki Ragati a fermentacja trwa przez całą noc. Następnego dnia ziarna kawy są myte przed rozłożeniem na podwyższonych łóżkach, aby pod czujnym nadzorem wyschły na słońcu. Gdy ziarna osiągną pożądaną wilgotność 10 - 12%, zostają pakowane i przygotowywane do eksportu.

Kraj: Kenya

Region: Kirinyaga District

Wysokość uprawy : 1800 mnpm

Odmiana: SL34, SL28

Proces obróbki: Washed

Plantacja: Kiangai Factory

SCA87

 

Czarna herbata, rabarbar, wanilia, bardzo słodka

 

instagram
Facebook