Cechy | |
Data palenia | 24.01.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 87 |
Kenya AB Top Kiangai washed
Kenia znana jest z uprawy jednych z najbardziej intensywnych kaw na świecie. Kawy są bogate w owocową kwasowość przy jednoczesnym zachowaniu ciężkiego body. Niektórzy uważają, że pochodzi to z czerwonych gleb wulkanicznych otaczających górę Kenia. Całkowity obszar upraw kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów. Dystrykt Kirinyaga znajduje się u podnóża góry Kenia. Słowo Kirinyaga opisuje ośnieżone szczyty góry Kenya w lokalnym języku.
Jako część Stowarzyszenia Rolników Kibirigwi, młyn Kiangai produkuje doskonałą kawę. Spółdzielnia składa się z ośmiu fabryk w okolicy. Kiangai oznacza „świętą ziemię” lub „przynależność do boga”. W przeszłości teren wokół fabryki był wykorzystywany przez mieszkańców do celów sakralnych. Dziś rolnicy czerpią korzyści z ciemnoczerwonych gleb organicznych. Kiangai Factory liczy około 900 członków, głównie drobnych rolników, którzy dostarczają swoje wiśnie z około 180 000 drzew kawowych. Podczas zbiorów tylko najbardziej dojrzałe wiśnie są ręcznie zbierane i dostarczane bezpośrednio do młyna. Tam są sortowane, rozcierane na miazgę przy użyciu słodkiej wody z rzeki Ragati a fermentacja trwa przez całą noc. Następnego dnia ziarna kawy są myte przed rozłożeniem na podwyższonych łóżkach, aby pod czujnym nadzorem wyschły na słońcu. Gdy ziarna osiągną pożądaną wilgotność 10 - 12%, zostają pakowane i przygotowywane do eksportu.
Kraj: Kenya
Region: Kirinyaga District
Wysokość uprawy : 1800 mnpm
Odmiana: SL34, SL28
Proces obróbki: Washed
Plantacja: Kiangai Factory
SCA: 87
Czarna herbata, rabarbar, wanilia, bardzo słodka