Cechy | |
Data palenia | 11.08.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 86,5 |
KENYA AB TOP KIRINYAGA KAGONGO
Kenia znana jest z uprawy jednych z najbardziej intensywnych kaw świata. Kawy są bogate w owocową kwasowość przy jednoczesnym zachowaniu ciężkiego body. Niektórzy uważają, że pochodzi to z czerwonych gleb wulkanicznych otaczających górę Kenia. Całkowita powierzchnia upraw kawy w Kenii szacowana jest na 160 000 hektarów. Największa część ziemi jest użytkowana przez drobnych rolników, którzy oddają zbiory do spółdzielni.
Położona w centralnej Kenii, Kagongo Coffee Factory znajduje się w zachodniej części dystryktu Kirinyaga, na pięknych południowych zboczach góry Kenia. W języku rodzimej grupy etnicznej Kikuju, Kagongo jest słowem oznaczającym „wysokość”, a tym samym hołdem dla jej wysokiego położenia. Region ten słynie z żyznych gleb wulkanicznych i oferuje zapierające dech w piersiach widoki na ośnieżone góry. Młyn Kagongo jest częścią Towarzystwa Spółdzielczego Baragwi. Zrzesza prawie 17 000 członków, wywodzących się z 12 młynów. Spółdzielnia zajmuje się obróbką, klasyfikacją, pakowaniem, wysyłką i sprzedażą kawy w najlepszej możliwej cenie. Celem jest zapewnienie produkcji wysokiej jakości kawy z wykorzystaniem nowoczesnych technik uprawy oraz wspieranie zrównoważonego rozwoju społeczno-gospodarczego.
Około 500 drobnych rolników dostarcza swoje zbiory z około 200 000 drzew kawowych do Kagongo Coffee Factory. Szczególną cechą młyna jest wykorzystanie świeżej wody do fermentacji z pobliskiej rzeki Mukindo. Następnie ziarna kawy są układane na podwyższonych łóżkach, aby wyschły na słońcu i rozwineły swoje charakterystyczne właściwości.
Kraj: Kenia
Region: Kirinyaga
Producent: Kagongo Coffee Factory
Wysokość uprawy: 1800mnpm
Odmiana: SL34, SL28
Rodzaj obróbki: Myta
SCA: 86,5
Czarna porzeczka, ananas, pomarańcz, owocowa kwasowość