Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Kenya Asali AB

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Kenya Asali AB - Cechy
Cechy
Data palenia20.09.2021
Stopień paleniaMedium
SCA84

Kenya Asali AB

Gleba, klimat, wysokość nad poziomem morza i stosowane metody uprawy mają wielki wpływ na smak ziaren. W winie jest to zwykle określane jako „terroir” i odróżnia na przykład wina w zależności od miejsca uprawy. Kawa jest równie wrażliwa na „terroir”, a Kenia ma doskonałe warunki do jej uprawy.

Kenijska kawa jest uprawiana na wysokości nawet ponad 2000 metrów nad poziomem morza, co umożliwia rozwinięcie słynnych, złożonych smaków. Geograficznie Kenia leży na równiku i jest obdarzona zróżnicowanym pasmem gór. Mount Kenya to druga co do wysokości góra w Afryce, a kawa rośnie swobodnie na jej zboczach. Na tak dużej wysokości niski poziom tlenu i niższa temperatura spowalniają wzrost owoców kawy, umożliwiając rozwinięcie pożądanych kwiatowych, słodkich i owocowych smaków.

 

 

Francuscy misjonarze sprowadzili Bourbon z Jemenu na wyspę Bourbon (obecnie La Réunion) - nadając mu dzisiejszą nazwę - na początku XVIII wieku. Do połowy XIX wieku Bourbon nie opuścił wyspy. Ale począwszy od połowy XIX wieku, różnorodność rozprzestrzeniła się na nowe części świata, gdy misjonarze przenieśli się do Afryki i obu Ameryk. 

Gatunki SL są wszechobecne w Kenii. SL28 pochodzi z selekcji pojedynczego drzewa z populacji znanej jako odporna na suszę Tanganika, która była powiązana z linią rośliny Burbona. SL34 powstał w podobny sposób, ale z linii francuskiej misji w Kabete. Francuska misja zawsze była powiązywana z odmianą Bourbon, chociaż ostatnie testy genetyczne wykazały, że jest to odmiana Typica.

Kent w Kenii może podążać za swoimi korzeniami do Tanzanii, gdzie w latach dwudziestych stanowił część programu selekcyjnego prowadzonego w Stacji Badawczej Lyamungu, a wcześniej w Mysore w Indiach, gdzie selekcję wykonał pan L. Kent w 1911 r. z nasion przywiezionych do Indii w 1670 r.

 

Kraj: Kenia

Region: Kenya Asali AB

Wysokość uprawy: 1700mnpm

Odmiana: Bourbon, Kent, SL-28

Rodzaj obróbki: myta

SCA: 84

 

Maraska, czarna porzeczka, cytrusy,

 

instagram
Facebook