Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Kenya Embu AA TOP GICHERORI

Cena:35.00PLN
Netto:28.46PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Kenya Embu AA TOP GICHERORI - Cechy
Cechy
Data palenia06.08.2022
Stopień paleniaLight

Kenya Embu AA TOP GICHERORI

 

Całkowity obszar upraw kawy w Kenii szacowany jest na 160 000 hektarów. Plantacje zajmują około jednej trzeciej tej powierzchni. Największa część uprawnej ziemi jest użytkowana przez drobnych rolników, którzy po zbiorach, oddają kawę do spółdzielni.

Kawa pochodzi z młyna Gicherori w pobliżu Embu w centralnej prowincji Kenii, uprawianej na pięknych południowych zboczach góry Kenia. Region ten słynie z bogatych gleb z gliną wulkaniczną i dobrego mikroklimatu z wystarczającą ilością opadów. Gicherori należy wraz z młynami Kathkwa, Ndunduri, Gikirima i Ngerwe do Stowarzyszenia Spółdzielni Rolników Kibugu.

Około 1100 rolników dostarcza swoje czerwone i dojrzałe owoce do Gicherori. Tutaj kawy są rozdrabniane za pomocą rozdrabniacza tarczowego i przepływają do zbiornika w celu kontrolowanego procesu fermentacji. Następnie kawa jest myta, moczona w kanałach wodnych i suszona na słońcu na afrykańskich łóżkach do 15 dni, starannie przykrywana w południe i w nocy. Na stacji mycia, woda jest uzdatniana w dołach do kąpieli, aby uniknąć zanieczyszczenia lokalnych rzek i strumieni. Po zabiegu wraca do normalnego obiegu. Rdzenne drzewa są chronione, aby zapewnić ptakom naturalny dom i zapewnić bioróżnorodność.

Coffee Management Services Ltd (CMS) jest przewodnim dostawcą usług agrobiznesu oferujący szeroki zakres usług w sektorze kawy w Kenii i szerszym regionie Afryki Wschodniej. Od 2006 roku stara się stać centrum doskonałości w usługach agrofinansowych i promocji w regionie kaw uprawianych w sposób zrównoważony ( http://www.coffeemanagement.co.ke/ )

 

 

Państwo: Kenya

Region: Embu

Młyn: Gicherori

Wysokość uprawy: 1800 mnpm

Odmiana: SL 28 & SL 34, Ruiru 11

Rodzaj obróbki: myta

 

 

 

 

 

instagram
Facebook