Cechy | |
Data palenia | 12.04.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 85.5 |
Kenya Githaka peaberry washed
Kenia znana jest z uprawy jednych z najbardziej intensywnych kaw na świecie. Niektórzy uważają, że zawdzięcza to czerwonym glebom wulkanicznym. Jednak różnorodność, mikroklimat, wysokość i odpowiednia równowaga deszczu i słońca odgrywają kluczową rolę w definicji tej wysokiej jakości kawy. Całkowity obszar upraw kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów. Kawa z posiadłości Githaka jest najwyższej jakości, uprawiana na zboczach gór Aberdare na centralnych wyżynach Kenii. Rodzina Nguri prowadzi gospodarstwo od lat 70. XX wieku i ma tak zwane korzenie „THIKA”. Nazwa ta nawiązuje do nazwy dystryktu Thika, w którym znajduje się plantacja. W ostatnich latach przyjęli bardziej zrównoważone praktyki, takie jak sadzenie w cieniu i ponowne zalesianie, kompostowanie i techniki ochrony gleby, aby jeszcze bardziej poprawić jakość i zachować swoje grunty na przyszłość. Podczas zbiorów rolnicy wybierają tylko najbardziej dojrzałe wiśnie i zbierają je ręcznie. Następnie owoce kawy są sortowane, fermentowane, myte i ponownie sortowane. Następnie ziarna rozkłada się na słońcu do wyschnięcia. Gdy pożądana zawartość wilgoci osiągnie 10,5-11,5%, ziarna są pozbywanie łuski, ponownie sortowane i na koniec przygotowywane do transportu.
Kraj: Kenia
Region: Thika District
Producent: Githaka Estate
Odmiana: SL28, SL34, R11
Wysokość uprawy: 1900 mnpm
Rodzaj obróbki: myta
SCA: 85.5
Czekolada, wiśnia, czarna porzeczka, kwasowość cytrynowa