Cechy | |
Data palenia | 20.04.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Cynamon / 119 / |
SCA | 85 |
Ta kawa doskonale reprezentuje innowacyjną pracę, którą wykonują w młynie Kahawa Bora. Wspierając nietradycyjne metody przetwarzania, pomagają ożywić i zapewnić przyszłość kenijskiemu sektorowi kawy. Ponadto połączenie soczystej, owocowej kawy kenijskiej z naturalną obróbką daje wyjątkową kawę.
Kenia nie jest znana jako wielki producent kawy naturalnej. Taka kawa jest zwykle produktem ubocznym starannego procesu selekcji w stacjach obróbki ukierunkowanych na jakość. Kiedy rolnicy przynoszą owoce do stacji, przedstawiciele młyna sortują uszkodzone i niedojrzałe owoce, odmawiając ich zakupu. Rolnicy zazwyczaj zabierają odrzucone owoce do domu i układają je na prześcieradłach na zewnątrz, aby wyschły przez resztę sezonu. Pod koniec sezonu rolnicy sprzedają te naturalnie przetworzone kawy jako „mbuni”, gatunek niższej jakości i osiąga dużo niższą cenę. Ten bardzo ważny proces selekcji jakości, który jest jednym z głównych czynników renomowanej jakości kaw mytych w Kenii, skutecznie do niedawna wyeliminował możliwość większej produkcji kaw z naturalnej obróbki.
Zmienia się jednak popyt na rynku, a mocne aromaty owocowe w kawie są coraz bardziej poszukiwane. Kierując się tymi zmianami na rynku, niektórzy producenci w Kenii zaczęli eksperymentować z przetwarzaniem naturalnym.
Stacja Kahawa Bora została otwarty w lipcu 2018 r. Stacja jest prowadzona przez Kenyacof i znajduje się w Thika w środkowej Kenii. W Kahawa Bora dostrzegły rosnące zapotrzebowanie na naturalne produkty. Młyn zgodził się na zakup produktów naturalnych przetworzonych przez kilka małych plantacji w dobrej cenie i połączenie ich w mieszane partie. Ponadto Kahawa Bora użycza własnej wiedzy przetwórcom przyczyniając się do zwiększenia jakości produkowanej kawy.
Kraj: Kenia
Region: Centralna Kenia
Stacja obróbki: Kahawa Bora
Wysokośc uprawy: 1500mnpm
Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11 & Batian
Proces obróbki: Natural
SCA: 85
Czarna porzeczka, wiśnia, hibiskus