Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Kenya Kijani Kiboko AA

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Kenya Kijani Kiboko AA - Cechy
Cechy
Data palenia20.11.2020
Stopień paleniaLight

Kenya Kijani Kiboko AA

 

Całkowity obszar uprawy kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów. Około jednej trzeciej powierzchni zajmują plantacje. Jednak największa część ziemi jest wykorzystywana przez drobnych rolników, którzy oddają zbiory do spółdzielni. Kawa jest najczęsciej sprzedawana na aukcjach, które odbywają się co tydzień w sezonie zbiorów.


Cena surowca zależy od jakości i klasyfikacji, która zależy głównie od wielkości ziaren. Ziarna kawy, które są przesiewane powyżej sita 17/18, noszą nazwę „AA” i są największe w swoim rodzaju. Dodatek „Top” lub „Plus” odnosi się do profilu  który jest szczególnie delikatny i złożony.


Połączenie czerwonej wulkanicznej gleby, dużych wysokości i idealnego klimatu ma decydujący wpływ na kształtowanie się aromatu charakteryzującego kenijską kawę. Ze względu na położenie geograficzne na równiku, różnice między różnymi porami roku w Kenii są niewielkie. Dlatego zbiory odbywają się dwa razy w roku, w wyniku czego uzyskuje się uprawę główną i uprawę lotną . Zjawisko to jest prawie unikatowe dla Kenii i kilku innych krajów produkujących kawę. Znany region Nyeri znajduje się pomiędzy zachodnimi obrzeżami Góry Kenii a wschodnim krańcem Big Rift Valley i słynie z produkcji najlepszych kaw w kraju. Wszystkie kawy są obrabiane na mokro i suszone na słońcu na tzw. „Łóżkach afrykańskich” do osiągnięcia ok. 12% wilgotności po zakończeniu procesów obróbki.

Kraj: Kenia

Region: Nyeri

Wysokość uprawy: 2000mnpm

Odmiana: SL 28, SL 34, Ruiru 11

Rodzaj obróbki: myta

 

słodka i kompleksowa, kakao, cukier brązowy, czarna porzeczka

 

 

 

instagram
Facebook