Cechy | |
Data palenia | 18.01.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 87 |
Kenya Nanyuki Cheetah selection
Gleba, klimat, wysokość nad poziomem morza i stosowane metody uprawy mają wielki wpływ na smak ziaren. W winie jest to zwykle określane jako „terroir” i odróżnia na przykład wina w zależności od miejsca uprawy. Kawa jest równie wrażliwa na „terroir”, a Kenia ma doskonałe warunki do jej uprawy.
Kenijska kawa jest uprawiana na wysokości nawet ponad 2000 metrów nad poziomem morza, co umożliwia rozwinięcie słynnych, złożonych smaków. Geograficznie Kenia leży na równiku i jest obdarzona zróżnicowanym pasmem gór. Mount Kenya to druga co do wysokości góra w Afryce, a kawa rośnie swobodnie na jej zboczach. Na tak dużej wysokości niski poziom tlenu i niższa temperatura spowalniają wzrost owoców kawy, umożliwiając rozwinięcie pożądanych kwiatowych, słodkich i owocowych smaków.
Kraj: Kenya
Region: Mount Kenya
Wysokość uprawy: 1800mnpm
Odmiana: SL-28, SL-34
Rodzaj obróbki: myta
SCA: 87
Czerwona pomarańcza, brzoskwinia, jaśmin, kakao,