Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Kenya Nyeri Kagumoini AA

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Kenya Nyeri Kagumoini AA - Cechy
Cechy
Data palenia16.06.2021
Stopień paleniaLight
SCA86,5

Kenya Nyeri Kagumoini AA TOP washed

 

 

Kenia słynie z uprawy jednych z najbardziej intensywnych kaw świata. Kawy kenijskie są bogate w owocową kwasowość przy jednoczesnym zachowaniu ciężkiego body. Niektórzy uważają, że to zasługa czerwonych, wulkanicznych gleb góry Kenia.

Całkowity obszar uprawy kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów. Kagumoini Coffee Factory znajduje się w Nyeri i jest częścią spółdzielni Muga. Kagumoini oznacza „drzewo figowe” w języku rodzimej grupy etnicznej Kikuju. To hołd dla obfitość fig powszechnie występujących na tym obszarze dzięki żyznej glebie. Młyn korzysta ze swojego położenia na południowych zboczach wulkanu Mt. Kenia i zaopatrywany jest w świeżą wodę z pobliskich źródeł Ruiru. W procesie fermentacji wykorzystywana jest woda źródlana, po czym kawa jest suszona na słońcu. Podczas procesu suszenia ziarna są stale sortowane i obracane ręcznie.

Większość producentów kawy w regionie to drobni rolnicy, którzy przypisali się do spółdzielni. Wielu z nich produkuje tylko kilka worków kawowych wiśni każdego roku, tak więc w młynie zabrane są zbiory setek rolników. Tam kawa jest przetwarzana i sprzedawane w imieniu społeczności. Celem jest promowanie interesów społecznych i gospodarczych oraz zapewnienie produkcji wysokiej jakości kawy przy użyciu nowoczesnych technik rolniczych. Dzięki wspólnemu wysiłkowi, spółdzielnia Kagumoini produkuje około 600 ton wiśni kawowych rocznie.

 

 

Kraj: Kenia

Region: Nyeri

Młyn: Kagumoini Coffee Factory

Wysokość uprawy: 1800mnpm

Odmiana: SL34, SL28

Rodzaj obróbki: myta

SCA: 86,5

 

Suszone owoce, śliwka, czarna porzeczka

 

 

 

instagram
Facebook