Cechy | |
Data palenia | 08.04.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Light / 111 / |
SCA | 86,5 |
Mutitu factory
Mutitu factory jest stacją obróbki zarządzaną przez Kariua Farmers Cooperative Society, zrzeszająca około 2200 rolników. Spółdzielnia ma pod kontrolą jeszcze inne stacje obróbki - New Irera, Mutheru and Githaiti.
Dominującymi odmianami w regionie są SL28 i SL34. Producenci dostarczają swoje owoce do centralnej stacji obróbki. Następnie Mutitu factory przetwarza kawę w typowo kenijskim stylu. owoce są sortowane i przetwarzane osobno według grup jakości. Z kawy usuwany jest miąższ i pozostawia się ją do fermentowania do 24 godzin. Następnie kawa jest myta i sortowana pod kątem gęstości ziarna w kanałach myjących i znowu namaczana przez dodatkowe 24 godziny w czystej wodzie przed przeniesieniem na pole suszące. Kawa wysycha na podniesionych łóżkach średnio przez 10 dni.
Gdy kawa wyschnie do 11% wilgotności, zarejestrowani agenci z Kenii zabierają ją na cotygodniową aukcję. Na tej aukcji zarejestrowani kupujący mogą licytować kawy, które im się podobają. Każdy kupujący może pobrać próbki aby ocenić je we własnym laboratorium na tydzień przed aukcją.
Microlot pakowany próżniowo w opakowaniach po 12kg i w kartonach dostarczany do Europy.
Kraj: Kenia
Region: Nyeri
Stacja obróbki: Mutitu Factory
Odmiana: SL28 / SL34
Wysokość uprawy: 1800mnpm
Rodzaj obróbki: myta
SCA: 86,5