Cechy | |
Data palenia | 04.05.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 85 |
Kenya Nyeri Ruka Chui AB plus
Połączenie czerwonej wulkanicznej gleby, dużych wysokości i idealnego klimatu ma decydujący wpływ na kształtowanie się aromatu charakteryzującego tę kawę. Ze względu na położenie geograficzne na równiku, różnice między różnymi porami roku w Kenii są niewielkie. W porównaniu z innymi krajami produkującymi kawę, zbiory odbywają się kilka razy w roku. Znany region Nyeri w sercu środkowych wyżyn znajduje się pomiędzy zachodnimi obrzeżami góry Kenia a wschodnim krańcem Great Rift Valley i słynie z produkcji jednych z najlepszych kaw w kraju. Wszystkie kawy są obrabiane na mokro i suszone w afrykańskim słońcu na tzw. „Łóżkach afrykańskich”.
Kraj pochodzenia: Kenia
Region: Nyeri
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: SL28, SL34
Wysokość uprawy: 1600 - 2000 m n.p.m.
SCA: 85,5
Czarna porzeczka, łagodna kwasowość