Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

KENYA Zawadi peaberry

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
KENYA Zawadi peaberry - Cechy
Cechy
Data palenia26.03.2019

Zawadi to mieszanka stworzona przy użyciu starannie wyselekcjonowanych ziarenek perłowych (peaberry) głównie z młynów Kamandi i Ndia-ini. Samo słowo Zawadi oznacza "Prezent".

Ndia-ini znajduje się 5 km od Mukurwe-ini i wykorzystuje do przetwarzania świeżą wodę z rzeki Gikira. Bliskość rzeki nadaje młynu jego nazwę, co przekłada się na "stawy rzeczne" w języku Kikuju. Kimandi znajduje się w miejscowości o tej samej nazwie, w pobliżu miasta Kabare. Kawa jest zbierana i przetwarzana w młynie, gdzie jest sortowana, łuszczona i pakowana do wysyłki. Te ziarna są następnie poddawane fermentacji i po zakończeniu fermentacji są myte i namaczane przez kolejne 24 godziny. Uważa się, że proces ten rozwija aminokwasy i zapewnia kawę o większej jasności i złożoności.
Gatunki SL są wszechobecne w Kenii. SL28 pochodzi z selekcji pojedynczego drzewa z populacji znanej jako odporna na suszę Tanganika, która była powiązana z linią rośliny Burbona. SL34 powstał w podobny sposób, ale z linii francuskiej misji w Kabete. Francuska misja zawsze była powiązywana z odmianą Bourbon, chociaż ostatnie testy genetyczne wykazały, że jest to odmiana Typica.
Kent w Kenii może podążać za swoimi korzeniami do Tanzanii, gdzie w latach dwudziestych stanowił część programu selekcyjnego prowadzonego w Stacji Badawczej Lyamungu, a wcześniej w Mysore w Indiach, gdzie selekcję wykonał pan L. Kent w 1911 r. z nasion przywiezionych do Indii w 1670 r.

Polecamy także:

instagram
Facebook