Cechy | |
Data palenia | 25.06.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 85 |
Stacja obróbki Kibingo
Kibingo znajduje się w gminie Kayanza w północnym Burundi. Sama stacja znajduje się na wysokości 1893 metrów nad poziomem morza i obsługuje plantacje na sąsiednich wzgórzach.
Kibingo obsługuje 3515 zarejestrowanych producentów kawy, rozmieszczonych na 18 wzgórzach w okolicy. Wszyscy producenci zarejestrowani w Greenco są zorganizowani w grupach po 30 osób, kierowanych przez lidera gospodarstwa. Ten lider działa jako rzecznik ułatwiający organizację i komunikację ze stacją obróbki.
Stacja Kibingo została wybrana jako pierwsza w eksperymentalnym procesie obróbki za pomocą drożdży, ponieważ jest jedną z najlepszych stacji Greenco. Zaszczepienie drożdży podczas fermentacji służy dalszej poprawie właściwości, tworząc wyjątkową kawę.
Drożdże LALCAFÉ INTENSO ™ (Saccharomyces cerevisiae) zostały opracowane specjalnie do produkcji kawy w ciągu czterech lat badań i prób. Próby w różnych regionach i środowiskach wykazały, że Intenso dobrze nadaje się do lepszego kontrolowania wydajności procesu mytej obróbki i do poprawy jakości kawy. Dłuższy czas fermentacji pozwala również na bardziej rozwinięte smaki.
Kraj: Burundi
Region: Kayanza
Stacja obróbki: Kibingo
Wysokość uprawy: 1900mnpm
Odmiana: Red Bourbon
Proces obróbki: Myta, Anaerobic
SCA: 85
owoce tropikalne, jabłko,