Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Meksyk Agua Fresca Natural Reserva

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Meksyk Agua Fresca Natural Reserva - Cechy
Cechy
Data palenia03.12.2019
Stopień paleniaMedium

Agua Fresca Natural Reserva


Kraj: Meksyk
Stan: Nayarit
Eksporter: Grupo Terruño Nayarita
Stacja obróbki: La Compostela
Kontrola jakości: FincaLab
Średnia wysokość uprawy: 9000-1000 m npm
Odmiany: Typica i Caturra
Proces obróbki: natural


Ta kawa zrodziła się z wizji Jamesa Kosalosa, grecko-amerykańskiego fizyka, który stworzył (zakodowany i zaprojektowany przez siebie) system jakości i bazę danych (FincaLab). Po wielu latach ciężkiej pracy wyniki programu pokazują, że dla uczestniczących stowarzyszeń to konsekwentnie wyższa jakość kawy i konsekwentnie wyższe przychody. Jakość i identyfikowalność są tutaj kluczowymi czynnikami.

Oprogramowanie FincaLab to system danych, który jest podstawą tego projektu. Gromadzi dane w sposób zapewniający pełną przejrzystość i identyfikowalność. Ze względu na swoją konstrukcję może rejestrować najdrobniejsze szczegóły na temat wszystkiego, od zarządzania rolnictwem po zarządzanie podatkowe, co jest często pomijane przez przemysł kawowy. „Marginalne zyski” to modne hasło ostatnich kilku lat, a duch tej mantry przenika rdzeń tej technologii. Wspaniałą wiadomością jest to, że wszystkie te informacje są również dostępne. FincaLab jest połączony ze stroną www.trackyourcoffee.com, która zawiera informacje o zakupionej partii. Można uzyskać dostęp do tych informacji na dwa sposoby: skanując kod QR za pomocą smartfona lub wprowadzeniem unikalnego kodu na etykiecie.



 


Terruño oznacza po hiszpańsku „moja ziemia” lub „domostwo”. W tym kontekście służy do identyfikacji kaw pochodzących z gospodarstw drobnych rolników. Prawie wszyscy producenci którzy uczestniczą w projekcie, skupiają się wokół wygasłego wulkanu Cerro San Juan, położonego bezpośrednio na zachód od Tepic, stolicy stanu Nayarit. Specjalny rodzaj gleby i wyjątkowy mikroklimat tworzą jasną, kwiatową i cytrusową kawę. myte kawy są bardzo jasne, producenci wytwarzają również najwyższej jakości naturalne produkty o łagodniejszej kwasowości. Jak widać z mapy, Nayarit jest znacznie dalej na północ niż bardziej znane stany uprawy kawy Oaxaca i Chiapas. Region uprawy kawy jest zaskakująco blisko Zwrotnika Raka! Gęstość i kwasowość są związane z wysokością i szerokością geograficzną. Wyższe wysokości powodują większe dzienne zmiany temperatury i lepszy rozwój owoców. Te warunki występują również na niższych wysokościach dalej od równika, więc szerokość geograficzna Nayarit kompensuje nieco niższą wysokość. Każdy stopień szerokości geograficznej odpowiada 100 m wysokości! W rezultacie ten terroir, choć znajduje się na niższej wysokości, wytwarza złożone aromaty kawy.


 

 

instagram
Facebook