Cechy | |
Data palenia | 24.11.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Meksyk El Olmo
Farma El Olmo znajduje się w pobliżu miasta Teocelo (w stanie Veracruz), nazwę zawdzięcza zagrożonym wyginięciem drzewom z okolicy. Niższe temperatury w okolicach Teocelo oznaczają że ziarna dojrzewają wolniej i stają się gęstsze. Ziarenka o większej gęstości rozwijają głębszy smak i aromat. Kawa meksykańska z tego regionu wyróżnia się łagodnym orzechowym smakiem z nutami czekolady i wanilii.
Gospodarstwo jest zarządzane przez firmę DM Sustainable Coffee. Zespół składa się z meksykańskich producentów kawy trzeciego pokolenia (Martin Moreno i Marcos Aguilar) oraz COFOCO (wiodącej sieci restauracji z Danii). We współpracy ze spółdzielnią innych gospodarstw w Meksyku, DM Sustainable stara się produkować wysokiej jakości kawę. Działalność gospodarstwa koncentruje się na jakości i trwałości w zakresie zaopatrzenia i przetwarzania. Ze względu na zmiany klimatyczne, wylesianie, susze i choroby roślin kawa stoi w obliczu globalnych wyzwań środowiskowych. Dlatego DM Sustainable wdraża unikalne zrównoważone podejście: panele słoneczne, organiczny kompost, sadzenie drzew, kawa uprawiana w cieniu i afrykańskie podniesione łóżka do suszenia kawy.
Kraj: Meksyk
Region: Teocelo, Veracruz
Plantacja: El Olmo
Wysokość uprawy: 1300mnpm
Odmiana: Mundo Novo, Marsella, Oro Azteca
Rodzaj obróbki: honey