Cechy | |
Data palenia | 16.09.2019 |
---|---|
Stopień palenia | medium |
Z regionu Chiapas, z plantacji El Zafiro przybywa nam kawa z przeznaczeniem do parzenia w ekspresach ciśnieniowych.
Kraj: Meksyk
Region: Chiapas, Soconusco
Odmiana: Bourbon, Cattura, Catuai
Wysokość uprawy: 1400 mnpm
Obróbka: myta
Profil: czekolada mleczna, migdały, prażone orzechy
Kawa do Meksyku została wprowadzona z Antyli pod koniec XVIII wieku. Obecnie Meksyk wychodzi z niszczycielskiego ataku rdzy kawowej, który miał miejsce kilka lat temu a odnowione drzewa dają pierwsze owoce. Nasza meksykańska kawa pochodzi z wysokich stref La Frailesca w południowo-zachodniej części Chiapas. Chiapas to wielokulturowe państwo graniczące z Gwatemalą, zamieszkane głównie przez potomków Majów, znane z produkcji kawy ze względu na bogactwo gleby i wysokość gór.