Cechy | |
Data palenia | 24.08.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Produkcja kawy w obszarze Jaltenango i Villacorzo Chiapas jest zdominowana przez drobnych producentów a gospodarstwa są średniej wielkości 1,5 hektara. Kilka mikroklimatów z dużą wilgotnością, przyczynia się do uzyskania kaw o jasnej kwasowości i przyjemnym body. Głównie uprawia się odmiany Bourbon i Tipica na wysokościach 1100-1500mnpm gdzie panuje dobre połaczenie głeby wulkanicznej, światla slonecznego, idealnych temperatur i opadów. Wielu uważa, że w tym rejonie można znaleźć najlepsze meksykańskie kawy.
Kawa jest obrabiana na plantacjach, fermentacja odbywa się w małych zbiornikach przed suszeniem ziaren na słońcu. Kawa jest potem przechowywana w magazynie Exportadora de Cafe California i przygotowywana do eksportu.
Kraj: Meksyk
Region: Jaltenango, Villacorzo Chiapas
Wysokość uprawy: 1500mnpm
Odmiana: Bourbon, Tipica
Rodzaj obróbki: myta
nuty czekoladowo-karmelowe, lekko cytrusowe