Cechy | |
Data palenia | 20.10.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 83 |
Mexico Siltepec El Jaguar
Kawa pochodzi z wysokogórskiego obszaru Sierra Madre, graniczącego z rezerwatem biosfery El Trifuno. Ten ekologiczny region stanowi 30 procent flory na całym terytorium Chiapas.Siltepec znajduje się w centralnej części regionu Chiapas.
Mikroklimat w tym regionie tworzy las chmurowy, ze względu na strefę lasów deszczowych Soconuscu wokół rzeki Novillero. Pogoda jest wilgotna z dużą ilością cienia, chłodnymi warunkami nocnymi i doskonałą glebą, które razem tworzą idealne środowisko do rozwoju kawy speciality.
El Jaguar pochodzi od grupy małych producentów i jest ręcznie zbierany i przetwarzany.
Por Mas Café to wspólna inicjatywa California Coffee Exporter i FIRA, federalnej instytucji rządowej. Inicjatywa ma na celu przynieść większe plony, innowacyjne metody uprawy i bardziej zrównoważone źródła utrzymania dla plantatorów kawy. Por Mas Café działa, oferując szkolenia w zakresie nowoczesnych technik uprawy, w tym zwalczania chorób, dostępu do wysokowydajnych i odpornych na choroby roślin, a także dostępu do nawozów, certyfikacji, finansowania i edukacji.
Kraj: Meksyk
Region: Chiapas
Wysokość uprawy: 1350mnpm
Odmiana: Catuai, Bourbon, Caturra
Rodzaj obróbki: Washed
SCA: 83
Czekolada, orzechy, cukier trzcinowy, karmel