Cechy | |
Data palenia | 25.06.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 87.5 |
Hacienda La Bastilla
La Bastilla Coffee Estate, położona jest w północno-wschodnim regionie Jinotega w Nikaragui, słynącej z uprawy kawy. Otoczona rezerwatem przyrody Cerro Datanli El Diablo, zaledwie kilka kilometrów od Lago de Apanas, Finca La Bastilla jest tropikalnym rajem dla flory i fauny. Od 2003 roku plantacja posiada certyfikat Rainforest Alliance i dąży do ciągłej doskonałości. W dwóch gospodarstwach, La Bastilla i Santa Luz, w sezonie żniwnym zatrudnionych jest około 50 stałych i do 500 pracowników tymczasowych.
Finca La Bastilla stwarza możliwości zrównoważonego stylu życia i dochodów poprzez działania, w tym edukację w La Bastilla Agricultural Boarding School. Środowisko jest chronione poprzez utrzymanie efektywnego wykorzystania wody rzecznej. Aby zapobiec zanieczyszczeniu, zanieczyszczona woda jest przetwarzana w biogazowniach a wytworzony metan jest kierowany do kuchni, aby wykorzystać go do gotowania.
W całym osiedlu powstały mikro plantacje, aby kawa mogła wyrazić swój pełny potencjał zgodnie z różnymi mikroklimatami. Każde gospodarstwo jest dalej podzielone na części. Partie są zróżnicowane według mikrotermy, ale także odmiany kawy, wysokości i procesu przetwarzania. Ogólnie rzecz biorąc, w La Bastilla produkuje się nawet do 150 mikro-lotów !
Kraj: Nikaragua
Region: Jinotega
Plantacja: La Liamada
Wysokość uprawy: 1250mnpm
Odmiana: Red Catuai
Proces obróbki: Anaerobic
Cert.: Rainforest Alliance
SCA: 87,5
Karmel, jabłko, czereśnie