Cechy | |
Data palenia | 07.06.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 82 |
Nicaragua Las Mimosas
Produkcja kawy w tym dużym, ale słabo zaludnionym kraju, już przez długi czas cierpi z powodu niszczycielskich huraganów z jednej strony i niestabilnością polityczną i finansową z drugiej. Niemniej, kawa należy do głównych eksportowych towarów Nikaragui a główni eksporterzy i producenci chętnie kontynuują i rozwijają swoje praktyki rolnicze w ramach ulepszania infrastruktury, wszystko z celem aby odnowić swoją reputację na rynku kawy speciality.
Północny region Nueva Segovia konsekwentnie produkuje najlepsze kawy w kraju, głównie jest uprawiana odmiana Caturra. Rolnicy sprzedają swoje kawy do dużych suchych młynów, zwanych beneficjentami. Drzewka kawowe są zlokalizowane wzdłuż długo nieaktywnego wulkanu Momotombo, tuż nad brzegiem Lago Xolotlán naprzeciwko stolicy Nikaragui, Managui. Wulkan miał był cichy od ostatniej erupcji w 1905 roku ale w 2015 ponownie wypuścił lawę.
Filiżanka Las Mimosas zawiera solidne nuty czekolady w połączeniu z odrobiną kwaskowatości cytrynowej. Jest to klasyka centralnoamerykańskiej kawy będącej świetną bazą do napojów na podstawie espresso.
Kraj: Nicaragua
Region: Nueva Segovia
Wysokość uprawy: 1300mnpm
Odmiana: Caturra
Obróbka: myta
SCA: 82