Cechy | |
Data palenia | 04.08.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 83.5 |
Nicaragua Limocillo Fincas Mierisch
Limoncillo to plantacja należąca do rodziny Mierisch, jednych z najstarszych i najbardziej renomowanych plantatorów w Nikaragui i Hondurasie. Rodzina Mierisch posiada w tych dwóch krajach 14 plantacji. Limoncillo została założona w 1908 roku i niezmiernie cieszy się dobrą sławą. Kawowce uprawia się na niej tradycyjnymi metodami. Owoce są ręcznie zbierane, a następnie obrabiane w młynie posiadającym certyfikat UTZ do pracy z kawami organicznymi.
Bruno Mierisch Boettiger, niemiecki geolog, został zatrudniony do pomocy rządowi Nikaragui przy budowie kolei państwowej pod koniec XIX wieku. Po zakończeniu jego pracy rząd Nikaragui nie był w stanie wypłacić pełnej pensji jemu i jego towarzyszą. Aby uzupełnić odszkodowanie, tym niemieckim imigrantom zaoferowano ziemię w wysokich górach Matagalpy. Bruno i wielu jego niemieckich kolegów nigdy nie wróciło do domu do Niemiec. Zamiast tego zdecydowali się na udział w rozkwitającej kawowej rewolucji. Dziedzictwo Bruna trwa do dziś pod okiem jego praprawnuków.
Finca Mierisch stawia na ekologię. Woda której używają podczas obróbki w młynie jest poddawana recyklingowi i ponownym testom aby upewnić się, że nie jest zanieczyszczona. Do procesów obróbki natural i honey, wody się nie zużywa. Ponadto na plantacji dbają również o zachowanie i hodowanie drzew w gospodarstwie. Drzewa nie tylko zapewniają cień i redukcję wiatru, co jest korzystne dla drzewek kawowych, ale także wspierają miejscową przyrodę i roślinność w gospodarstwach. Plantacja Limoncill produkuje własną energię odnawialną za pomocą turbin wodnych.
Kraj: Nikaragua
Region: Matagalpa
Plantacja: Limoncillo
Wysokość uprawy: 1100mnpm
Odmiana: Red Catuai
Rodzaj obróbki: Myta
SCA: 83,5
Certyfikat plantacji: UTZ, 2 miejsce w Cup of Excellence 2008r.
Czekolada mleczna, orzechy laskowe