Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Panama Boquete Lerida Estate

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Panama Boquete Lerida Estate - Cechy
Cechy
Data palenia26.04.2021
Stopień paleniaMedium

Panama Boquete Lerida Estate

 

Tales of Birds and High Altitude Coffee…

 

Reputacja Finca Lerida jest tak stara jak pierwsza kawa, którą Panama wyeksportowała do Niemiec w 1929 roku. Wysokiej jakości kawa wyprodukowana na tej wyjątkowej plantacji uświadomiła międzynarodowym nabywcom, że w Panamie istnieję coś więcej niż tylko kanał panamski. To była i nadal jest Finca Lerida.

Po uczestnictwie w projektowaniu i budowie włazów awaryjnych śluz Kanału Panamskiego i gigantycznych doków w Colon, norweski inżynier Toleff Bache Mönniche, absolwent Royal College of Dresden w Niemczech, udał się w 1911 r. na Wysokie Ziemie Chiriqui. Szukał miejsca z czystym, świeżym powietrzem na odpoczynek i powrót do zdrowia po czwartym ataku malarii na gorącym i wilgotnym terenie Kanału Panamskiego. Po siedmiu dniach pływania małą łódką wzdłuż wybrzeża Pacyfiku i jeżdżeniu konno przez wiele godzin, dotarł do wyjątkowego miejsca: Finca Lerida.  W 1924 roku inżynier Mönniche ostatecznie wycofał się z Kanału Panamskiego i wraz z żoną Julią przeprowadzili się do Finca Lerida. Zbudowały swój dom w norweskim stylu wiejskim i uruchomił pierwszą grawitacyjną plantację kawy w Panamie. Poza tym zaprojektował i opatentował „syfon”, urządzenie do oddzielania dobrych ziaren od złych. To urządzenie jest obecnie używane na całym świecie przez wielu plantatorów kawy i nadal działa w Finca Lerida. W 1929 r. Finca Lerida wyeksportowała do Niemiec swoją pierwszą dostawę kawy panamskiej. W Europie zapoczątkowało to wysoką reputację Panamy jako jednego z najlepszych producentów egzotycznej kawy.

 

 

 

Rodzinne gospodarstwo zostało sprzedane rodzinie Collinsów w 1957 r. Rodzina Collinsów, a zwłaszcza John Collins, przyczyniła się do zmiany postrzegania kawy na całym świecie. We wczesnych konkursach Best of Panama na początku 2000 roku Lerida Estate ustanowiła standard tego, jak smakuje kawa w Panamie. To były dni, zanim w Panamie znaleziono słynną odmianę Geisha.

Obecnie posiadłość Lerida jest własnością rodzin Chiari i Amoruso. Posiadłością zarządzają dwie siostry: Maria i Sonia. Podczas gdy Maria rozwija biznes hotelarski, Sonia tymczasowo wkroczyła po ukończeniu studiów prawniczych, aby pomóc swojej siostrze na plantacji kawy. Teraz zarządza nowoczesnym gospodarstwem z pełnym szacunkiem dla lokalnej społeczności, otaczającej przyrody i jej korzeni. Szkoła, którą pan Mönniche stworzył prawie sto lat temu, jest nadal aktywna i przyjmuje dzieci pracowników a grunty i rzeki na siedlisku zachowały swój pierwotny kształt i ścieżkę.

 

Plantacja: Lerida Estate

Region: Alto Quiel, Boquete
Właściciel: Chiari and Amoruso Family
Odmiana: Geisha, Pacamara, Catuai, Typica
Obróbka: Fully Washed
Wysokość uprawy: 1,600 – 1800 mnpm

 

Nuty kakaowe, kremowo-maślana, lekka kwaskowatość cytrynowa

 

 

instagram
Facebook