Cechy | |
Data palenia | 26.04.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Panama Boquete Lerida Estate
Tales of Birds and High Altitude Coffee…
Reputacja Finca Lerida jest tak stara jak pierwsza kawa, którą Panama wyeksportowała do Niemiec w 1929 roku. Wysokiej jakości kawa wyprodukowana na tej wyjątkowej plantacji uświadomiła międzynarodowym nabywcom, że w Panamie istnieję coś więcej niż tylko kanał panamski. To była i nadal jest Finca Lerida.
Po uczestnictwie w projektowaniu i budowie włazów awaryjnych śluz Kanału Panamskiego i gigantycznych doków w Colon, norweski inżynier Toleff Bache Mönniche, absolwent Royal College of Dresden w Niemczech, udał się w 1911 r. na Wysokie Ziemie Chiriqui. Szukał miejsca z czystym, świeżym powietrzem na odpoczynek i powrót do zdrowia po czwartym ataku malarii na gorącym i wilgotnym terenie Kanału Panamskiego. Po siedmiu dniach pływania małą łódką wzdłuż wybrzeża Pacyfiku i jeżdżeniu konno przez wiele godzin, dotarł do wyjątkowego miejsca: Finca Lerida. W 1924 roku inżynier Mönniche ostatecznie wycofał się z Kanału Panamskiego i wraz z żoną Julią przeprowadzili się do Finca Lerida. Zbudowały swój dom w norweskim stylu wiejskim i uruchomił pierwszą grawitacyjną plantację kawy w Panamie. Poza tym zaprojektował i opatentował „syfon”, urządzenie do oddzielania dobrych ziaren od złych. To urządzenie jest obecnie używane na całym świecie przez wielu plantatorów kawy i nadal działa w Finca Lerida. W 1929 r. Finca Lerida wyeksportowała do Niemiec swoją pierwszą dostawę kawy panamskiej. W Europie zapoczątkowało to wysoką reputację Panamy jako jednego z najlepszych producentów egzotycznej kawy.
Rodzinne gospodarstwo zostało sprzedane rodzinie Collinsów w 1957 r. Rodzina Collinsów, a zwłaszcza John Collins, przyczyniła się do zmiany postrzegania kawy na całym świecie. We wczesnych konkursach Best of Panama na początku 2000 roku Lerida Estate ustanowiła standard tego, jak smakuje kawa w Panamie. To były dni, zanim w Panamie znaleziono słynną odmianę Geisha.
Obecnie posiadłość Lerida jest własnością rodzin Chiari i Amoruso. Posiadłością zarządzają dwie siostry: Maria i Sonia. Podczas gdy Maria rozwija biznes hotelarski, Sonia tymczasowo wkroczyła po ukończeniu studiów prawniczych, aby pomóc swojej siostrze na plantacji kawy. Teraz zarządza nowoczesnym gospodarstwem z pełnym szacunkiem dla lokalnej społeczności, otaczającej przyrody i jej korzeni. Szkoła, którą pan Mönniche stworzył prawie sto lat temu, jest nadal aktywna i przyjmuje dzieci pracowników a grunty i rzeki na siedlisku zachowały swój pierwotny kształt i ścieżkę.
Plantacja: Lerida Estate
Region: Alto Quiel, Boquete
Właściciel: Chiari and Amoruso Family
Odmiana: Geisha, Pacamara, Catuai, Typica
Obróbka: Fully Washed
Wysokość uprawy: 1,600 – 1800 mnpm
Nuty kakaowe, kremowo-maślana, lekka kwaskowatość cytrynowa