Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Panama Lerida Estate

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Panama Lerida Estate - Cechy
Cechy
Data palenia13.11.2019
Stopień paleniaMedium

 

Tales of Birds and High Altitude Coffee…

Reputacja Finca Lerida jest tak stara jak pierwsza kawa, którą Panama wyeksportowała do Niemiec w 1929 roku. Wysokiej jakości kawa wyprodukowana na tej wyjątkowej plantacji uświadomiła międzynarodowym nabywcom, że w Panamie istnieję coś więcej niż tylko kanał panamski. To była i nadal jest Finca Lerida. Po uczestnictwie w projektowaniu i budowie włazów awaryjnych śluz Kanału Panamskiego i gigantycznych doków w Colon, norweski inżynier Toleff Bache Mönniche, absolwent Royal College of Dresden w Niemczech, udał się w 1911 r. na Wysokie Ziemie Chiriqui. Szukał miejsca z czystym, świeżym powietrzem na odpoczynek i powrót do zdrowia po czwartym ataku malarii na gorącym i wilgotnym terenie Kanału Panamskiego. Po siedmiu dniach pływania małą łódką wzdłuż wybrzeża Pacyfiku i jeżdżeniu konno przez wiele godzin, dotarł do wyjątkowego miejsca: Finca Lerida.  W 1924 roku inżynier Mönniche ostatecznie wycofał się z Kanału Panamskiego i wraz z żoną Julią przeprowadzili się do Finca Lerida. Zbudowały swój dom w norweskim stylu wiejskim i uruchomiłi pierwszą grawytacyjną plantację kawy w Panamie. Poza tym zaprojektował i opatentował „sifon”, urządzenie do oddzielania dobrych ziaren od złych. To urządzenie jest obecnie używane na całym świecie przez wiele plantatorów kawy i nadal działa w Finca Lerida. W 1929 r. Finca Lerida wyeksportowała do Niemiec swoją pierwszą dostawę kawy panamskiej. To zapoczątkowało wysoką reputację Panamy jako jednego z najlepszych producentów egzotycznej kawy w Europie.

 

Rodzinne gospodarstwo zostało sprzedane rodzinie Collinsów w 1957 r. Rodzina Collinsów, a zwłaszcza John Collins, przyczyniła się do zmiany postrzegania kawy na całym świecie. We wczesnych konkursach Best of Panama na początku 2000 roku Lerida Estate ustanowiła standard tego, jak smakuje kawa w Panamie. To były dni, zanim w Panamie znaleziono słynną odmianę Geisha.

 

Plantacja: Lerida Estate

Region: Alto Quiel, Boquete
Właściciel: Chiari and Amoruso Family
Odmiana: Geisha, Pacamara, Catuai, Typica
Obróbka: Fully Washed
Wysokość uprawy: 1,600 – 1800 mnpm

zrównoważona, karmel, prażone migdały, słodki posmak

instagram
Facebook