Cechy | |
Data palenia | 12.12.2019 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Tales of Birds and High Altitude Coffee…
Reputacja Finca Lerida jest tak stara jak pierwsza kawa, którą Panama wyeksportowała do Niemiec w 1929 roku. Wysokiej jakości kawa wyprodukowana na tej wyjątkowej plantacji uświadomiła międzynarodowym nabywcom, że w Panamie istnieję coś więcej niż tylko kanał panamski. To była i nadal jest Finca Lerida. Po uczestnictwie w projektowaniu i budowie włazów awaryjnych śluz Kanału Panamskiego i gigantycznych doków w Colon, norweski inżynier Toleff Bache Mönniche, absolwent Royal College of Dresden w Niemczech, udał się w 1911 r. na Wysokie Ziemie Chiriqui. Szukał miejsca z czystym, świeżym powietrzem na odpoczynek i powrót do zdrowia po czwartym ataku malarii na gorącym i wilgotnym terenie Kanału Panamskiego. Po siedmiu dniach pływania małą łódką wzdłuż wybrzeża Pacyfiku i jeżdżeniu konno przez wiele godzin, dotarł do wyjątkowego miejsca: Finca Lerida. W 1924 roku inżynier Mönniche ostatecznie wycofał się z Kanału Panamskiego i wraz z żoną Julią przeprowadzili się do Finca Lerida. Zbudowały swój dom w norweskim stylu wiejskim i uruchomiłi pierwszą grawytacyjną plantację kawy w Panamie. Poza tym zaprojektował i opatentował „sifon”, urządzenie do oddzielania dobrych ziaren od złych. To urządzenie jest obecnie używane na całym świecie przez wiele plantatorów kawy i nadal działa w Finca Lerida. W 1929 r. Finca Lerida wyeksportowała do Niemiec swoją pierwszą dostawę kawy panamskiej. To zapoczątkowało wysoką reputację Panamy jako jednego z najlepszych producentów egzotycznej kawy w Europie.
Rodzinne gospodarstwo zostało sprzedane rodzinie Collinsów w 1957 r. Rodzina Collinsów, a zwłaszcza John Collins, przyczyniła się do zmiany postrzegania kawy na całym świecie. We wczesnych konkursach Best of Panama na początku 2000 roku Lerida Estate ustanowiła standard tego, jak smakuje kawa w Panamie. To były dni, zanim w Panamie znaleziono słynną odmianę Geisha.
Plantacja: Lerida Estate
Region: Alto Quiel, Boquete
Właściciel: Chiari and Amoruso Family
Odmiana: Geisha, Pacamara, Catuai, Typica
Obróbka: Fully Washed
Wysokość uprawy: 1,600 – 1800 mnpm
zrównoważona, karmel, prażone migdały, słodki posmak