Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Papua&New Guinea Elimbari

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Papua&New Guinea Elimbari - Cechy
Cechy
Data palenia09.08.2022
Stopień paleniaMedium
SCA83

Papua&New Guinea Elimbari A Premium

 

Kawa została początkowo wprowadzona do Papui Nowej Gwinei (PNG) pod koniec XIX wieku i jest bezpośrednio związana z historią kolonialną kraju. Jest prawdopodobne, że kawa była po raz pierwszy uprawiana przez businesswoman Emmę Coe Forsaythi. Emma założyła duże plantacje kakaowe i kokosowe w Wschodniej Nowej Wielkiej Brytanii (ENBP). Prawdopodobnie jej ogromna plantacja obejmowała również kawę. Dziś kawa jest główną branżą dla Papui Nowej Gwinei w kraju obecnie eksportującym około milion worków kawy co roku. Pracę w sektorze kawowym podejmuje ponad 2,5 miliona osób (prawie połowa całkowitej populacji).

 

Na Papui uprawiana jest wyłącznie Arabika, koncentrując się na odmianach które pochodzą z sprowadzonych do Papui-Nowej Gwinei nasion Jamaica Blue Mountain Typica.

Arusha to interesująca odmiana. Przypuszcza się, że pochodzi z linii Typica, występuje zarówno w Tanzanii, jak i Papui Nowej Gwinei, ale poza tym informacje są na razie niejasne. Oba kraje mają mieszane, niemiecko-brytyjskie pochodzenie kolonialne, a sama Arusha jest miastem w Tanzanii, niedaleko Kilimandżaro i granicy z Kenią. Większość odmian została sprowadzona do kraju w latach 50. XX wieku z afrykańskich i australijskich stacji badawczych, chociaż kawa została po raz pierwszy odnotowana w PNG w 1873 roku i rosła w Ogrodzie Botanicznym Rabaul do 1890 roku, ale nie była uprawiana w Simbu aż do 1960 roku. Co bardziej mylące, francuscy misjonarze sadzili kawę w rejonie Kilimandżaro w latach 90-tych XIX wieku i czasami podaje się to jako źródło Arushy. Zakładano, że pochodzi to z linii Burbonów, chociaż w innych krajach testowano kawę z tej linii i udowodniono, że pochodzi ona z linii Typica.

 

Ta kawa bierze swoją nazwę od malowniczej góry, Mt. Elimbari, w regionie Chuave Simbu. W rejonie górzystym, trudno dostępnym, w którym dominują uprawy ekologiczne, kawa jest ręcznie zbierana z należytą starannością. W trakcie zbioru wybierane są tylko te owoce które są w idealnym stadium dojrzewania. Po zbiorach, jeszcze tego samego dnia, kawa jest obrabiana na mokro. Następnie następuje proces fermentacji który trwa kolejne 3 dni, a po nim kawa jest płukana i na końcu, suszona na słońcu. Ostatnim etapem przygotowania kawy jest ręczna selekcja ziaren.

 

 

 

Państwo: Papua Nowa Gwinea

Region: Chuave Simbu

Plantacja/młyn: Kongo Coffee Limited

Wysokość uprawy: 1500 mnpm

Odmiana: Arusha

Rodzaj obróbki: myta

 

 Czekolada, karmel, trufle, lekka kwasowość grejpfruta

 

 

instagram
Facebook