Cechy | |
Data palenia | 21.04.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Papua&New Guinea Elimbari A Premium
Kawa została początkowo wprowadzona do Papui Nowej Gwinei (PNG) pod koniec XIX wieku i jest bezpośrednio związana z historią kolonialną kraju. Jest prawdopodobne, że kawa była po raz pierwszy uprawiana przez businesswoman Emmę Coe Forsaythi. Emma założyła duże plantacje kakaowe i kokosowe w Wschodniej Nowej Wielkiej Brytanii (ENBP). Prawdopodobnie jej ogromna plantacja obejmowała również kawę. Dziś kawa jest główną branżą dla Papui Nowej Gwinei w kraju obecnie eksportującym około milion worków kawy co roku. Pracę w sektorze kawowym podejmuje ponad 2,5 miliona osób (prawie połowa całkowitej populacji).
Na Papui uprawiana jest wyłącznie Arabika, koncentrując się na odmianach które pochodzą z sprowadzonych do Papui-Nowej Gwinei nasion Jamaica Blue Mountain Typica.
Ta kawa bierze swoją nazwę od malowniczej góry, Mt. Elimbari, w regionie Chuave Simbu. W rejonie górzystym, trudno dostępnym, w którym dominują uprawy ekologiczne, kawa jest ręcznie zbierana z należytą starannością. W trakcie zbioru wybierane są tylko te owoce które są w idealnym stadium dojrzewania. Po zbiorach, jeszcze tego samego dnia, kawa jest obrabiana na mokro. Następnie następuje proces fermentacji który trwa kolejne 3 dni, a po nim kawa jest płukana i na końcu, suszona na słońcu. Ostatnim etapem przygotowania kawy jest ręczna selekcja ziaren.
Kraj: Papua Nowa Gwinea
Region: Chuave Simbu
Plantacja/młyn: Kongo
Wysokość uprawy: 1500mnpm
Odmiana: Typica
Rodzaj obróbki: myta
Czekolada, karmel, grejpfrut