Cechy | |
Data palenia | 23.06.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 86,5 |
Peru Finca La Requia Geisha organic
Plantacja kawy La Requia znajduje się w centrum rezerwatu biosfery UNESCO Asháninka Yánesha i Bosque Modelo Villa Rica w Peru. W tym ekosystemie najważniejsze są bioróżnorodność i ochrona przyrody. Na wysokości 1600 m rosną organiczne odmiany Arabiki Caturra, Bourbon, Geisha i Typica. Kawy Finca La Requia dostały nagrodę na ExpoCafe Peru 2015, zostały uznane za jedne z najlepszych kaw na BIOFACH 2016 oraz na innymi regionalnych wystawach.
Spółdzielnia kobiet producentów kaw ekologicznych w Villa Rica (CEMCAVIR) to pierwsza w regionie spółdzielnia kobieca, powstała z nadzieją na uzyskanie uczciwych cen za produkcję kawy, a tym samym poprawę jakości życia każdego z jej członków i rodzin. Członkinie spółdzielni są promotorami rozwoju gospodarki rodzinnej, z całą swoją pracą poświęconą produkcji wysokiej jakości kawy, przeznaczonej dla osób, które poszukują produkcji z odpowiedzialnością społeczną i środowiskową.
Kawa członków CEMCAVIR jest produkowana na terenie Rezerwatu Biosfery Oxapampa Ashaninka Yanesha, na wysokości od 1500 do 1900 m n.p.m. z mikroklimatem, który sprawia, że kawa jest wyjątkowa.
Kraj: Peru
Region: Reserva de Biosfera Asháninka Yánesha and Bosque Modelo, Villa Rica
Producent: Tania Andrade Gabancho
Wysokość uprawy: 1600 mnpm
Odmiana: Geisha
Rodzaj obróbki: myta
SCA: 86,5
Certifikat producenta: organic
Bardzo delikatna i zbalansowana, morela, biszkopt, czarna herbata.
Espresso słodkie z przyjemną owocową kwasowością ( 16g, 94*C, 27", 1:2 )