Cechy | |
Data palenia | 04.05.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 84 |
Peru Yakumama
Cooperativa Gallito de las Rocas ( w jęz. lokalnym Tunki )
Kawa produkowana przez małych zorganizowanych producentów, zlokalizowanych w prowincjach Jaén i San Ignacio, w regionie Cajamarca - Peru, z gospodarstwami położonymi na wysokościach 1400–1850 mnpm, z dominującymi odmianami, takimi jak: Typica, Caturra, Bourbon i Catimor.
4 grudnia 2012 r. 260 plantatorów kawy założyło spółdzielnie Gallito de las Rocas, nazwą nawiązującą do naturalnego emblematu miast, ich szacunku i wyjątkowości oraz ich wyjątkowego piękna. Pochodzą z dystryktu Namballe, w prowincji San Ignacio, należącej do regionu Cajamarca który jest częścią strefy buforowej Narodowego Sanktuarium Tabaconas Namballe i dorzeczy Canchis.
Producenci Gallito de las Rocas ściśle współpracują co czyni ich silniejszymi jako organizacja i zapewnia bezpieczny dochód dla całej społeczności. Obecnie organizacja składa się z 279 producentów, którzy mają 550 hektarów przeznaczonych na uprawę certyfikowanej kawy organicznej.
Producent posiada organiczną certyfikację na rynki Stanów Zjednoczonych Ameryki (NOP) i Europy (UE), przyznaną przez Ocia International, certyfikat sprawiedliwego handlu wydany przez Flo Cert.
Kraj: Peru
Region: Cajamarca
Wysokość uprawy: 1400mnpm
Odmiana: Typica, Caturra, Bourbon
Rodzaj obróbki: myta
SCAA: 84
Wanilia, czekolada, delikatna kwasowość, aromat suszonych owoców i migdałów.