Cechy | |
Data palenia | 04.03.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Ludzie Yanesha pochodzą z jednego z najmniej zbadanych i najbardziej odległych obszarów na świecie. Przez stulecia praktykowali zrównoważone rolnictwo w wąskich dolinach amazońskiego regionu Peru i utrzymywali się poprzez rolnictwo, rybołówstwo i polowanie. W końcu, wpływy z zewnątrz doprowadziły ich do wprowadzenia zmian - w tym przejścia na kawę z dotychczasowych krótkoterminowych upraw, takich jak chili i owoce.
Przez dziesięciolecia starali się zrównoważyć potrzebę pielęgnowania i ochrony swojej rodzimej kultury poprzez festiwale, rzemieślnicze tradycje i tradycje, takie jak utrzymywanie wiejskiego szamana. Wiele organizacji współpracowało z Yanesha, aby pomóc im rozwijać szkółki i znaleźć zrównoważony i dochodowy styl życia między światami, które zamieszkują.
Region Villa Rica w departamencie Pasco od kilku dziesięcioleci znany jest z uprawy kawy. Ponad 85 procent populacji reprezentuje miejsce spotkań trzech kultur: rdzennych mieszkańców Yanesha, osadników andyjskich i osadników austro-niemieckich.
Asociacion de Productores Sostenibles Yanesha (APSY) należy do 32 producentów, z których 55% to kobiety. Zjednoczyli się, aby wyprodukować kawę, zainwestować zyski w swojej wiosce i dumnie reprezentować imię Yanesha.
Kraj: Peru
Region: Villa Rica, Oxapampa, Pasco
Wysokość uprawy: 1450mnpm
Odmiana: Catuai, Tipica, Catimor, Bourbon
Obróbka: myta
toffi, śliwka, wanilia