Cechy | |
Data palenia | 19.04.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium 90 |
Kawa powstała z myślą o parzeniu w ekspresach ciśnieniowych. W skład mieszanki wchodzą perłowe ziarenka o nazwie peaberry. Owoce te stanowią około 2% całych zbiorów z kawowca. Są malutkie (kształtem przypominają perełki), ale bardziej podatne na obróbkę cieplną.
W zwykłym owocu kawowca znajdują się normalnie dwa ziarenka, płaską stroną odwrócone do wewnątrz. Ziarenka peaberry powstają naturalną mutacją lub defektem wewnątrz owoca gdy jeden zalążek nie zapyla się. Powoduje to dodatkową przestrzeń dla pojedynczego rozwijającego się nasiona w której rośnie większe i bardziej okrągłe ziarno. Ziarenka Peaberry są zwykle sortowane i oddzielane po zbiorach. Zostają oddzielone według rozmiaru za pomocą sita lub, alternatywnie za pomocą zaawansowanej maszyny, która sortuje według wagi i rozmiaru.
Papua&New Guinea Sigri Peaberry
Tanzania Mount Kilimanjaro Peaberry
Indie Parchment Peaberry