Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Rwanda Bugoyi Intango

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Rwanda Bugoyi Intango - Cechy
Cechy
Data palenia04.03.2020
Stopień paleniaLight
SCA86

Bugoyi Central Washing Station (CWS) jest zarządzana przez Baho Coffee. Ta partia to unikalna mieszanka starego i nowego. Metoda przetwarzania łączy innowacyjną fermentację beztlenową z rwandyjską tradycją warzenia piwa ceremonialnego w garnku Intango, tworząc całkowicie unikalny profil… i historię.

Bugoyi CWS znajduje się nad brzegiem jeziora Kivu. Jego lokalizacja jest nie tylko malownicza. Wiatry wiejące z jeziora pomagają równomiernie wysuszyć kawę. Baho Coffee kupiło stację w 2016 roku i współpracuje z około 5000 rolników w okolicy, co świadczy o ich wyjątkowych standardach pracy.

Naturalny proces beztlenowy Intango został opracowany przez Rusatirę w wyjątkowy sposób i stanowi połączenie nowego stylu obróbki beztlenowej ze starożytną rwandyjską tradycją warzenia mocnego piwa dla wojowników i wydarzeń specjalnych w garnku Intango. „Robi się to z szacunkiem dla mojej kultury”, mówi Rusatira. „Kopiuję niektóre metody i używam ich do fermentacji. Używam Intango, aby szanować tradycję. ”

Po sortowaniu dojrzałe wiśnie są szczelnie pakowane w doniczce Intango i zapieczętowane. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ fermentacja zachodzi w środowisku beztlenowym. Kształt doniczki ułatwia proces, z szerokim, okrągłym brzuchem i węższą szyjką oraz otwarciem.
Kawę pozostawia się szczelnie zamkniętą w garnku na około 18–36 godzin: potencjalnie dłużej niż tradycyjna fermentacja, ponieważ środowisko beztlenowe zwykle powoduje spowolnienie drożdży i bakterii. W tym czasie mikroorganizmy trawią cukry w wiśni i wytwarzają alkohol i dwutlenek węgla (CO2). Ciśnienie wytwarzane przez CO2 pomaga tworzenie bardziej trwałych i intensywnych smaków.
Po fermentacji garnek Intango jest rozszczelniany i przenoszony do suszarni. Tutaj owoce są wlewane bezpośrednio z doniczki na podniesione łóżka, aby wyschnąć przez 33-40 dni, w zależności od pogody.

 

 

Kraj: Rwanda

Region: Rutsiro

Wysokość uprawy: 1900mnpm

Odmiana: Red Bourbon

Stacja obróbki: Bugoyi

Rodzaj obróbki: Fermentacja kontrolowana

SCA: 86

Wanilia, jabłko, gorzka czekolada, gruszka

instagram
Facebook