Cechy | |
Data palenia | 04.03.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 86 |
Bugoyi Central Washing Station (CWS) jest zarządzana przez Baho Coffee. Ta partia to unikalna mieszanka starego i nowego. Metoda przetwarzania łączy innowacyjną fermentację beztlenową z rwandyjską tradycją warzenia piwa ceremonialnego w garnku Intango, tworząc całkowicie unikalny profil… i historię.
Bugoyi CWS znajduje się nad brzegiem jeziora Kivu. Jego lokalizacja jest nie tylko malownicza. Wiatry wiejące z jeziora pomagają równomiernie wysuszyć kawę. Baho Coffee kupiło stację w 2016 roku i współpracuje z około 5000 rolników w okolicy, co świadczy o ich wyjątkowych standardach pracy.
Naturalny proces beztlenowy Intango został opracowany przez Rusatirę w wyjątkowy sposób i stanowi połączenie nowego stylu obróbki beztlenowej ze starożytną rwandyjską tradycją warzenia mocnego piwa dla wojowników i wydarzeń specjalnych w garnku Intango. „Robi się to z szacunkiem dla mojej kultury”, mówi Rusatira. „Kopiuję niektóre metody i używam ich do fermentacji. Używam Intango, aby szanować tradycję. ”
Po sortowaniu dojrzałe wiśnie są szczelnie pakowane w doniczce Intango i zapieczętowane. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ fermentacja zachodzi w środowisku beztlenowym. Kształt doniczki ułatwia proces, z szerokim, okrągłym brzuchem i węższą szyjką oraz otwarciem.
Kawę pozostawia się szczelnie zamkniętą w garnku na około 18–36 godzin: potencjalnie dłużej niż tradycyjna fermentacja, ponieważ środowisko beztlenowe zwykle powoduje spowolnienie drożdży i bakterii. W tym czasie mikroorganizmy trawią cukry w wiśni i wytwarzają alkohol i dwutlenek węgla (CO2). Ciśnienie wytwarzane przez CO2 pomaga tworzenie bardziej trwałych i intensywnych smaków. Po fermentacji garnek Intango jest rozszczelniany i przenoszony do suszarni. Tutaj owoce są wlewane bezpośrednio z doniczki na podniesione łóżka, aby wyschnąć przez 33-40 dni, w zależności od pogody.
Kraj: Rwanda
Region: Rutsiro
Wysokość uprawy: 1900mnpm
Odmiana: Red Bourbon
Stacja obróbki: Bugoyi
Rodzaj obróbki: Fermentacja kontrolowana
SCA: 86
Wanilia, jabłko, gorzka czekolada, gruszka