Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Rwanda Fat Cat microlot

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Rwanda Fat Cat microlot - Cechy
Cechy
Data palenia18.11.2019
Stopień paleniaLight
 
Fat Cat przedstawia lot wyselekcjonowanych kaw z stacji obróbki Kinini. Kawę do tej stacji dostarcza 633 rolników z obszarów które doskonałe nadają się do produkcji i z tego powodu często wygrywają w konkursach Cup of Excellence.


Kawa jest zbierana i dostarczana do stacji obróbki Kinini ( zbudowanej w maju 2016 r.), gdzie za pomocą mechanicznego urządzenia usuwa się miąższ z ziaren a pote podaje fermentacji od 5 do 20 godzin, w zależności od decyzji kierownika monitorującego fermentację. Kawa jest następnie suszona na słońcu średnio przez 15 dni, w zależności od intensywności słońca.
 
W 2012 r. 38 z 252 hektarów obsadzono 139 sadzonkami Bourbon Mayaguez, 2000–2500 sadzonek na każdy hektar. Łącznie prawie pół miliona nowych drzew, które teraz są uprawiane. Sama odmiana najprawdopodobniej pochodzi z wyspy Reunion (to samo miejsce, w którym po raz pierwszy odnotowano oryginalną mutację Bourbon), wraz z Jacksonem, który jest również powszechnie spotykany w Rwandzie, oraz mutacją Bourbon. Trzecia powszechnie spotykana odmiana, Bourbon Mayaguez 71, prawdopodobnie pochodzi z Etiopii.
 
 
 
Origin: Rwanda
Region: Rulindo
Washing station: Kinini
Process: Washed
Altitude: 2000+m
SCA score: 87
Varietal: Bourbon
 
 
Dark chocolate, fudge, lemon
 
instagram
Facebook