Cechy | |
Data palenia | 11.01.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 87 |
Rwanda Gahara fully washed
Spółdzielnia Korera Kawa powstała w 2011 roku i zrzesza rodziny producentów kawy we wschodniej Ruandzie. Oferuje kursy szkoleniowe dla hodowców którzy stosują zrównoważone, wydajniejsze praktyki rolnicze do roślin. Aby zachować żyzność gleby gliniastej, stosuje się nawozy organiczne i naturalne pestycydy.
Jakość ich produktu jest wynikiem różnych etapów selekcji: najpierw wiśnie zbierane ręcznie są oddzielane kolorem. W późniejszym czasie zbiór, który dotarł do stacji obróbki, zanurza się w zbiornikach, w których następuje spontaniczna dalsza selekcja. Tylko wiśnie, które osiadają na dnie, przechodzą proces fermentacji. Pozostałe są odrzucane. Po oddzieleniu kawę pozostawia się do fermentacji przez noc, od 12 do 18 godzin. Pod koniec procesu naturalne suszenie odbywa się na słońcu na łóżkach afrykańskich przez kolejne 4-8 dni. W tym okresie kobiety spółdzielni zajmują się ostatnią i zdecydowaną selekcją, eliminując wszelkie skrawki czy wady fermentacyjne.
Kraj: Rwanda
Region: Kirehe
Producent: Cooperativa Korera Kawa
Wysokość uprawy: 1750mnpm
Odmiana: Bourbon
Rodzaj obróbki: Myta
SCA: 87
nuty kandyzowanej cytryny, ananasa i winogron, korzenny posmak