Cechy | |
Data palenia | 12.04.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
Rwanda Gitega Hills Red Honey
Rwanda to kraj pełen różnorodności i bogaty w żyzne ziemie. Jest położony na stosunkowo dużej wysokości, najniższy punkt to 950 metrów nad poziomem morza. Przeważają tu ziemne bagna i słoneczne sawanny na wschodzie, podczas gdy centrum charakteryzuje się falistymi wzgórzami. Wulkany zapewniają żyzne gleby, błogosławiąc cały obszar zielonymi zboczami. W tej scenerii na wysokości około 1700 metrów nad poziomem morza, wielu drobnych producentów uprawia odmianę Red Bourbon.
Młyn Gitega Hills został zbudowany w 2015 roku w Nyamagabe, bardzo blisko Parku Narodowego Nyungwe Forest. Bernard Uwitije, rodzimy farmaceuta, widział świetny potencjał w sektorze kawy specialty. Młyn jest wyposażony w depulpery, zbiorniki fermentacyjne oraz 87 łóżek do suszenia kawy i jest w stanie przerobić do 700 ton owoców rocznie. Kawa dostarczana jest przez około 1200 rolników z Gitega, Karama, Nyanza i Ngara. Dwóch pracowników terenowych nadzoruje rolników i pomaga im we wdrażaniu najlepszych praktyk rolniczych. Bernard Uwitije oferuje również pewne korzyści swoim współpracującym rolnikom, takie jak ubezpieczenie zdrowotne, pożyczki, nawozy organiczne pochodzące z kompostu kawowych wiśni i nasiona do sadzenia ananasów.
Kraj: Rwanda
Region: Nyamagabe District, Southern Province
Wysokość uprawy: 1700mnpm
Odmiana: Red Bourbon
Rodzaj obróbki: Red Honey