Cechy | |
Data palenia | 05.08.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
Kawa pochodzi ze stacji obróbki Humure, którą w całości zarządzają kobiety. Dzięki nutom kwiatowym i cytrusowym jest świetnym wyborem do przelewu.
Stacja Humure jest nietypowa dla Rwandy, ponieważ jest w całości zarządzana przez kobiety. W tym roku Baho Coffee zainwestował w nowy sprzęt aby pomóc stacji produkować jeszcze więcej niesamowitych kaw. Nazwa stacji pochodzi od najwyższego wzgórza w okolicy, które jest miejscem turystycznym, a także miejscem spotykania wielu członków społeczności.
Rolnicy w Rwandzie mają małe działki, zwykle jest to około 250 drzew kawowca. Większość drzew kawowych jest obsadzona roślinami uprawnymi, takimi jak kukurydza i ziemniaki. Mimo niewielkich rozmiarów produkcji kawa dla wielu pozostaje największym źródłem dochodów w ciągu roku.
Stacje obróbki w całym kraju, w tym te należące do Baho Coffee, starają się zachęcać do produkcji wysokiej jakości kawy przy lepszych cenach i wsparciu dla rolników dążących do poprawy jakości swoich zbiorów.
Na początku 2000 r. rząd Rwandy, przy udziale partnerów międzynarodowych, wskazał kawę jako potencjalnie kluczowy generator bardzo potrzebnych dochodów z eksportu. Aby poprawić jakość kawy, rząd zachęcał do tworzenia nowych stacji obróbki w obszarach produkcji kawy i współpracował z lokalnymi inwestorami, aby upewnić się, że rolnicy są głównymi beneficjentami.
Humure organizuje także szkolenia Farmer Field Schools. FFS to grupy 20-30 rolników, którzy mieszkają i prowadzą gospodarstwa blisko siebie. Rolnicy Ci wybierają głównego rolnika, który uczestniczy w szkoleniach na stacji. Wiodący rolnik powraca na swój obszar i uczy plantatorów z grupy którą przewodzi, korzystając z centralnie umieszczonej działki demonstracyjnej. Za pośrednictwem FFS rolnicy dowiadują się o ochronie gleby, ochronie wód, gospodarowaniu odpadami i nie tylko.
Kraj: Rwanda
Region: Gatsibo district
Stacja obróbki: Humure
Wysokość uprawy: 1800mnpm
Odmiana: Red Bourbon peaberry
Rodzaj obróbki: myta
czarna herbata, jabłko, cytrusy