Cechy | |
Data palenia | 01.06.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Light / 115 / |
SCA | 88 |
Spółdzielnia Matyazo została założona w 2009 roku. Z pomocą agencji rozwoju Technoserve grupa lokalnych rolników utworzyła spółdzielnię i zbudowała stację obróbki. Zarówno spółdzielnia, jak i młyn znajdują się w sektorze Matyazo w dystrykcie Ngororero w zachodniej prowincji Rwandy.
Obecnie młyn obsługuje 375 rolników, których gospodarstwa znajdują się na wysokości do 2200 metrów nad poziomem morza. Sama stacja znajduje się na wysokości 1719 metrów nad poziomem morza. Ze względu na szeroki zakres wysokości na których rośnie kawa, stacja działa w okresie żniw dłużej niż zwykle. Plantacje na niższych wysokościach dostarczają owoce od lutego a plantacje na większych wysokościach zaczynają dostarczać owoce w kwietniu lub maju.
Ze względu na dużą różnorodność gospodarstw przynoszących owoce do młyna, stacja ma ścisły system oddzielania i przetwarzania różnych partii. Wszystkie partie są oddzielone datą zakupu, przetwarzane i suszone. Plantacje na wyższych wysokościach przyczyniają się do klasycznego profilu Matyazo, który jest złożony, rześki i podobny do herbaty o nutach białej brzoskwini.
Młyn jest wyposażony w depupler Penagos. Spółdzielnia celowo wybrała Penagos, ponieważ zużywa mniej wody. Zmniejsza to wytwarzanie ścieków: jednocześnie zmniejsza ilość odpadów, z którymi musi się zmagać stacja, i chroni słodką wodę do innych zastosowań.
Depulper ma zmienne ustawienia i można go ustawić, aby usuwał różne ilości śluzu. Stacja ustawiła pulper tak, aby pozostawiał 5-10% śluzu na kawie gdy wchodzi ona do zbiorników fermentacyjnych. Ze względu na staranność, jaką Matyazo przykłada do wszystkich aspektów procesu, pozostały śluz przyczynia się do bogatego, słodkiego i owocowego profilu kaw pochodzących z tej stacji.
Kawa fermentuje pod wodą przez 12 godzin. Po fermentacji kawę moczy się przez dodatkowe trzy godziny, aby upewnić się, że cały śluz został usunięty. Usunięcie całego śluzu pomaga zapobiegać dodatkowej fermentacji podczas wysychania.
Kawa jest potem ustawiana do wyschnięcia na jednym z 16 podniesionych łóżek i obracana co trzy godziny, aby równomiernie wyschnąć.
Kraj: Rwanda
Region: Ngororero District
Stacja obróbki: Matyazo
Wysokość uprawy: 1900mnpm
Odmiana: Bourbon
Proces obróbki: Myta
SCA: 88