Cechy | |
Data palenia | 02.03.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 84,5 |
Rwanda washed Arabica Bourbon Muteteli
Simbi to prywatna stacja obróbki prowadzona przez Abdula Rudahungę. To babcia zainspirowała go do wejścia w branże kawową. Ona także uprawiała kawę i była jedną z nielicznych osób w Rwandzie które również wypalały kawę i cieszyły się nią w ramach swoich codziennych obowiązków.
Kawa Muteteli jest uprawiana przez drobnych producentów których posiadłości nie są większe niż 3 ha. Dojrzałe owoce są po zbiorach przetwarzane w młynie Simbi, tradycyjnie metodą myta.
Młyn został wybudowany w 2011 roku i zatrudnia w sezonie 85 osób z których ponad 80% to kobiety. Simbi uczestniczył w konkursie Cup of Excelence i w 2013 roku zajął 9 miejsce, w 2015 roku 7 miejsce a w 2018 roku 17 miejsce ( https://allianceforcoffeeexcellence.org/directory/87-62-4/ )
Kraj: Rwanda:
Region: Huye Hills
Wysokość uprawy: 2000+mnpm
Odmiana: Bourbon
Rodzaj obróbki: myta
Stacja obróbki: Simbi
SCA: 84,5