Cechy | |
Data palenia | 06.08.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
Salvador Finca El Cerro washed Café y Salud
Finca El Cerro znajduje się na wschodnich wyżynach Salwadoru, w znanym na całym świecie regionie uprawy kawy Apaneca, Ilamatepec, w otoczeniu rodzimego lasu, który zapewnia idealny mikroklimat do uprawy kaw wysokiej jakości. Plantacja to dziedzictwo pięciu pokoleń salwadorskich producentów kawy. Kilka lat temu właściciel Fernando Escobar zrobił krok naprzód i zaczął przetwarzać własną kawę, a teraz Finca El Cerro jest pionowo zintegrowaną firmą zajmująca się produkcją, przetwarzaniem i eksportem kawy.
Kawa jest uprawiana w cieniu, odpowiednio odżywiona składnikami odżywczymi, aby zapewnić dobry rozwój ziarna. Zbieracze są instruowani, aby wybierać tylko odpowiednio dojrzałe ziarna, w celu zapewnienia El Cerro wydobycia pełnego potencjału z ziaren.
Fernando Escobar również kładzie duży nacisk na wspieranie członków swojego zespołu poprzez programy edukacyjne i zdrowotne, takie jak jego projekt „Café y Salud”.
Kraj: Salwador
Region: Apaneca Illamatepec
Plantacja: El Cero
Wysokość uprawy: 1500 mnpm
Odmiana: Pacas, Sarchimor
Rodzaj obróbki: myta
Certyfikat producenta : Project Coffee
Kawa z nutami orzechów, karmelu, czekolady i pomarańczy.