Cechy | |
Data palenia | 30.03.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Sumatra Blue Mandheling OrangUtan project
Sumatra jest drugą co do wielkości wyspą Republiki Indonezji. Kawa Sumatra Mandheling jest uprawiana na wysokich, wulkanicznych zboczach Mount Leuser w pobliżu portu Padang, w regionie Balak w środkowo-zachodniej części Sumatry.
Drzewa kawowe przywieźli do Indonezji Holendrzy na początku XIX wieku. Starali się oni przełamać monopol na uprawę kawy należący do krajów arabskich. W ciągu kilku lat kawa z Indonezji zdominowała światowe rynki. Jednak przed końcem wieku uprawy zostały niemal doszczętnie wyniszczone przez choroby. Rośliny udało się uratować ale wkrótce plantacje zostały ponownie zniszczone w czasie Drugiej Wojny Światowej.
Unikalna metoda stosowana przy obróbce kawy daje głęboki aromat, intensywny smak z nutami ziołowymi. Giling Basah to nazwa tradycyjnego, sumatrzańskiego procesu wyłuskiwania ziarenek kawowych przy wilgotności na poziomie 50% (w większości innych procesów wilgotność wynosi 10-12%).
Charakterystyka: spójny, wyważony smak, nuty cedru, słodkiego tytoniu, przypraw korzennych i czekolady.
Projekt polega na wygradzaniu rolników za dobry produkt i każdy kilogram eksportowanej kawy przynosi im dodatkowo 0,5o$. Dzięki lepszemu wynagrodzeniu, rolnicy nie są zmuszany do karczowania lasów i rozszerzenia swoich upraw. Te lasy są naturalnym środowiskiem orangutanów więc za każdy kg eksportowanej kawy fundacja spiera dodatkową kwotą 0,5o$ schroniska tych zwierząt.
Project Orang Utan :
https://orangutan.coffee/