Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Sumatra Kerinci honey microlot

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Sumatra Kerinci honey microlot - Cechy
Cechy
Data palenia22.06.2021
Stopień paleniaLight

Sumatra Kerinci honey microlot

 

Uprawa kawy w Indonezji sięga końca XVII wieku do holenderskiego okresu kolonialnego i od tamtej pory odgrywa zasadniczą rolę w jej rozwoju. Dziś, ponad 300 lat później, Indonezja plasuje się wśród największych producentów kawy na świecie, uprawiających zarówno Arabikę, jak i Robustę. Zdecydowana większość kawy jest uprawiana w drobnych gospodarstwach zajmujących rzadko więcej niż 2 hektary ziemi. Indonezja składa się z około 18 000 wysp, z których dziesięć głównych wyłoniło się jako regiony produkujące kawę. Najbardziej wysuniętą na zachód wyspę Sumatry przecina równik, na którym znajdują się krajobrazy o niezrównanym pięknie i dzikiej przyrody, tak spektakularne, jak można sobie wyobrazić.

Ten microlot pochodzi z centralnej Sumatry, a dokładniej z regionu wokół Parku Narodowego Kerinci Seblat. W okolicy znajduje się bujny tropikalny las deszczowy i jedna z ostatnich twierdz tygrysów sumatrzańskich. Nad scenerią dominuje góra Kerinci, najwyższy wulkan w kraju o wysokości 3800 metrów. Gdy poszukiwacze przygód wspinają się na szczyt, mają fantastyczne widoki na zalesione doliny i mozaikę zielonych pól uprawnych. Otaczające góry małe gospodarstwa rolne na wyżynach Kerinci czerpią korzyści z dużych wysokości i żyznej wulkanicznej gleby. Kerinci zyskał renomę na rynku kaw speciality dzięki wysokiej jakości.

Różnicą w stosunku do konwencjonalnego przetwarzania kawy na Sumatrze jest to, że zamiast często stosowanych procesów depulpacji na mokro, ziarna te są łuskane na sucho. Usuwana jest miazga z owoców które następnie są suszone z niewielką pozostałością śluzu.

 

Kraj: Indonezja

Region: Kerinci Valley, West Sumatra

Wysokość uprawy: 1700mnpm

Rodzaj obróbki: Honey

 

Słodkie zioła, kardamon, wanilia, 

 

instagram
Facebook