Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Tanzania Acacias Experimental lot

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Tanzania Acacias Experimental lot - Cechy
Cechy
Data palenia01.06.2020
Stopień paleniaLight
SCA86


Ten lot z Acacia Hills został przetworzony z użyciem eksperymentalnej techniki “delayed pulping”. W procesie tym wisienki po zbiorach odczekują 18 - 20 godzin przed obróbką, aby zaszła delikatna fermentacja.

Właściciele farmy Leon i Aideen Christianakis są innowatorami zarówno w uprawianych odmianach jak i ich obróbce. Kombinacja odmiany Kent z tą eksperymentalna obróbką daje unikalny efekt w filiżance.


Acacia Hills
Widok z farmy jest niezwykły. Za północną częścią farmy można zobaczyć brzeg krateru Ngorogoro - zapadłego wulkanu, którego żyzna dolina jest teraz domem dla wielu zwierząt - od słoni, przez lwy, nosorożce, lamparty i lwy. Północna granica działki leży wzdłuż Mount Oldeani, z której stoków woda spływa do jeziora Eyasi, położonego na obrzeżach chronionego terenu Ngorogoro i Parku Narodowego Serengeti.

Farma została utworzona z czterech mniejszych o ponad 50 letniej historii. W 2007 Leon i Aideen będący lokalnymi farmerami połączyli siły z amerykańską palarnią, aby wykupić i rozwinąć farmę w celu produkcji kawy speciality. Dziś Leon i Aideen mają już wdrożony szeroki zakres specjalistycznych praktyk jak: analiza gleby, zacienianie, zaawansowana obróbka. Wszystko to w celu produkcji ziaren o jak najwyższej jakości.

Uprawa
Na farmie rosną głównie odmiany Bourbon i Kent, ale właściciele eksperymentują również z odmianami Geisha, Pacamara i Castillo dzięki najwyższym w okolicy terenom uprawnym.

Zbiory
Wisienki są zbierane ręcznie, selektywnie i znoszone do młyna. Normalnie po południu byłyby oczyszczane i podane obróbce. Jednak w tym przypadku wisienki w całości odpoczywają przez 18-20 godzin, co pozwala zajść delikatnej fermentacji.

Następnym etapem jest zdjęcie wierzchniej warstwy wisienki z wykorzystaniem nowego eco-pulpera Penagos a potem kawa jest fermentowana na sucho przez 12 do 18 godzin, w zależności od temperatury otoczenia.
W kolejnym etapie  kawa jest myta i suszona na afrykańskich stołach przez 10 - 14 dni. Proces ten odbywa się w sposób tradycyjny - na słońcu.

Tradycja spożywania kawy w Tanzanii
Kawa przybyła do Tanzanii najprawdopodobniej z Etiopii w XVI w. Plemię Haya z północnego-zachodu Tanzanii przywiozło kawę z Abisynii czyli dzisiejszej Etiopii. Była to odmiana Robusty, a przygotowywana przez plemię Haya nazywa się tradycyjnie “amwani”. Przygotowanie amwani polegało na gotowaniu niedojrzałych wisienek z ziołami, a następnie wędzeniu. Tak przetworzone całe owoce kawowca były żute.

Amwani było używane głównie przy różnych obrzędach i oficjalnych uroczystościach. Na uprawianie krzewów kawowca trzeba było mieć specjalne zezwolenie.

 

 

Kraj pochodzenia: Tanzania
Region: Arusha, Oldeani, Karatu
Stacja obróbki: Acacia Hills
Odmiana: Kent
Obróbka: Eksperymentalna, mokra
Wysokość upraw: 1600 - 1800 m.n.p.m.
Ocena SCA: 86
Plantacja: Acacia Hills

 

instagram
Facebook