Cechy | |
Data palenia | 29.03.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 83,5 |
Tanzania Iloma natural
Pomiędzy wielkimi jeziorami Malawi i Rukwa, słonie i żyrafy spoglądają na sąsiednie góry, w których rosną drzewa kawowe. Rolnicy z pięciu lokalnych wiosek, w tym dwóch największych, od których pochodzi nazwa tej kawy, zbierają ziarna które rosną na dużej wysokości. Niższe, górskie temperatury powodują, że ziarno powoli się rozwija, cierpliwie wydobywając głębokie, złożone smaki. Rezultat jest wart dłuższego oczekiwania, gdyż otrzymujemy wyśmienitą kawę ze zrównoważonymi, słodkimi nutami.
Iyela FG została założona w 2011. W 2016 postanowili założyć stację obróbki z małym pulperem. W 2018 ze względu na zmiany w przepisach, dołączyli do Ilomy AMCOS. Nazwa Iloma powstała z nazw dwóch głównych wiosek w których mieszkają rolnicy: Mafumbo i Ilomba. Woda pochodzi z rzeki Vidawa, odalonej o 5 km. W tym roku udało się zakupić eko-młyn Penagos aby poradzić sobie z wielkością zbiorów i produkcją kaw lepszej jakości.
Kraj: Tanzania
Region: Songwe, District: Mbozi
Wysokość uprawy: 1870mnpm
Odmiana: Bourbon
Obróbka: natural
SCA: 83,5
Truskawka, mleczna czekolada