Cechy | |
Data palenia | 03.02.2020 |
---|---|
Stopień palenia | medium |
Podobnie jak wszyscy również Lunji ma swoją historię do opowiedzenia.
Jej początków należy szukać w 1898 roku. Tanzania była wówczas kolonią niemiecką. W jej części zwanej „Niemiecka Afryka Wschodnia” na pięknych, południowych wyżynach Tanzanii kawałek ziemi zakupił niemiecki imigrant Emil Koestlin.
Oprócz kilkuset tubylców z plemienia Safwa obszar ten był buszem zamieszkanym jedynie przez słonie, strusie, lamparty i inne zwierzęta charakterystyczne dla tej części Afryki.
Emil Koestlin nazwał swój teren "Mbeya-Hof" i na 3 ha rozpoczął uprawę kawy i hodowlę osłów. Miał też do 1500 sztuk bydła i trzody chlewnej, pole kukurydzy i jęczmienia a także liczne drzewa owocowe.
Po klęsce Niemców w Drugiej Wojnie Światowej i uznaniu Tanganiki za brytyjski protektorat, pan Koestlin został zmuszony do zostawienia swojego dobytku i został uwięziony w Egipcie a następnie zesłany na wygnanie w Ameryce Południowej. Po powrocie do Afryki, kilka lat później został zabity w Mozambiku gdzie wplątał się w plemienny konflikt.
Anglicy którzy przybyli na te terytoria szybko odkryli potencjał w okolicznej uprawie kawy. Żyzne gleby i wyjątkowy mikroklimat wpłynęły na zwiększoną produkcję kawy która wkrótce stała się najważniejszym towarem eksportowym Tanganiki.
W 1928 roku Anglicy oczyścili nowe tereny i posadzili kawę na terenie obecnie nazywanym Lunji. Prawdopodobnie nazwa Lunji pochodzi od plemienia Safwa i ich starożytnego słowa „llunji” oznaczającego występujące w okolicy drzewo.
Obecnie Lunji jest średniej wielkości plantacją zatrudniającą 30 pracowników stałych i do 150 sezonowych. Gospodarstwo jest od ponad 20 lat zarządzane przez Clemensa i Stelle Maier. Poza kawą można znaleźć tam również uprawę awokado i jabłek.
Powierzchnia uprawy: 92 ha
Uprawa na wysokości: 1500 – 1700 m.n.p.m
Średnia roczna suma opadów: 1150 mm
Średnia temperatura: Dzień 23C ° / Noc 13C °
Gleba: żyzna, wulkaniczna, lekko kwaśna
Nie jest tajemnicą że odkrycie i rozprzestrzenienie się kawy w Europie i na Bliskim Wschodzie miało wpływ na zmieniające się społeczeństwa. Tutaj, w Lunji jesteśmy w trakcie przełomowych odkryć w jaki sposób kawa dotarła do tej części Tanzanii. Wymiana informacji i danych historycznych z naocznymi świadkami i ich potomkami pozwoliła nam prześledzić historię gospodarstwa i drzew kawowych.
Pod koniec XIX wieku niemieccy misjonarze importowali kawę z wyspy Bourbon (obecnie Reunion) w Afryce Wschodniej. Ta odmiana była później uprawiana w regionie Morogoro z którego została rozprowadzona po całym kraju. Misjonarze z Misji Herrnhuter wprowadzili ją do swojej stacji misyjnej w osadzie Utengule, jedynie 5 km od Lunji.
Pierwsze pola kawy w Lunji zostały obsadzone właśnie tą popularną odmianą Bourbon. Z biegiem lat sadzono tam również inne odmiany. Mieszanka kilku odmian i ich cech dają bardzo złożony smak i aromat kaw z plantacji Lunji. Unikalny mikroklimat i żyzne gleby sprzyjają po dziś dzień produkcji wysokiej jakości kawy Arabica.
lunjicoffeefarm
Actually, back in the 60's the farm manager was attacked by a leopard...on the farm