Cechy | |
Data palenia | 15.09.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Tanzania Robusta natural
W Tanzanii kawę Robusta uprawia się prawie wyłącznie w regionie Bukoba, nad brzegiem Jeziora Wiktorii. Wyjątkowa wilgotność panująca na tym obszarze w połączeniu z uprawą w cieniu, klasyczną dla małych afrykańskich plantacji, nadaje tej kawie wspaniałe body połączone ze słodyczą niespotykaną w kawach odmiany Canefora.
Ten lot pochodzi z Karagwe w północno-zachodniej Tanzanii, w pobliżu granicy z Ugandą i Rwandą. Uprawiana jest na 1200-1800 mnpm w cieniu drzew, ręcznie zbierana i naturalnie przetwarzana.
Spółdzielnia Kaderes została założona w 2008 r. przez 34 członków. W tym czasie producenci sprzedawali swoje produkty w bardzo niskich cenach do lokalnych handlowców i pośredników. W międzyczasie wzrosły w organizację liczącą prawie 4000 członków, z których 20% to kobiety. Większość członków pochodzi z Wanyambo, Wahaya i Wasubi a kawą to ich najważniejszy towar eksportowy.
Spółdzielnia inwestuje również w edukację swoich członków, zbudowano szkołę podstawową dla 293 dzieci. Ponadto spółdzielnia wspiera swoich członków w poprawie wydajności i jakości swojej kawy i zbudowała dwa centra Agro-edukacyjne.
Kraj: Tanzania
Region: Karagwe
Wysokość uprawy: 1800 mnpm
Odmiana: Canephora
Rodzaj obróbki: natural
Certyfikat producenta: Organic, Fair Trade
Kawa przeznaczona dla miłośników robusty i eksperymentowania z kawą.
Czekolada, orzechy, miód, dużo słodyczy, brak kwasowości.