Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Uganda Kisinga Anaerobic

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Uganda Kisinga Anaerobic - Cechy
Cechy
Data palenia28.12.2020
Stopień paleniaMedium
SCA84

Uganda Kisinga Pura Cepa Aqua Batch

 

Pura Cepa

Pura Cepa to projekt stworzony w 2016 roku przez Latorre & Durch oparty na kontrolowanym procesie na poziomie mikrobiologicznym, mający zrewolucjonizować obecne techniki dostępne dla plantatorów kawy. Przesuwając granice tego co jest możliwe, podstawowa zasada projektu koncentruje się wokół innowacji w zakresie fermentacji, procesu suszenia i zrównoważonego rozwoju.

 

Fermentacja i smak kawy

Podczas fermentacji mikroorganizmy (drożdże i bakterie) „zjadają” śluzowatą warstwę ziaren kawy w związku z czym wytwarzają się związki chemiczne zwane estrami. Lotne estry etylowe to jedne z produkowanych związków, które mają szczególne znaczenie dla nadawania smaku i zapachu kawy. Dla przykładu związek dekanianu etylu ma cechy kwiatowe, a heksanian etylu - zielone jabłko lub ananas.

 

Kyagalanyi Coffee Ltd. oraz Agri Evolve Ltd., partner w Kasese (Rwenzori), aktywnie prowadzą eksperymenty fermentacyjne Pura Cepa w celu poprawy jakości kaw Rwenzori.  Oprócz kontrolowania zmiennych, takich jak temperatura, czas, pH lub zawartość cukru, protokół Pura Cepa obejmuje dodanie „kefiru”, który wspomaga fermentację i zapewnia wyeliminowanie z procesu bakterii szkodliwych dla zamierzonego efektu. Aby wpłynąć na wytwarzane estry i de facto wzmocnić najbardziej pożądane smaki, dodaje się również wyselekcjonowane mikroorganizmy.

 

Pochodzenie:

Kawa pochodzi z regionu Rwenzori na dalekim południowym zachodzie Ugandy. Rwenzoris są znane jako „Góry Księżyca”. Ciągną się przez 120 km wzdłuż zachodniej granicy Ugandy z D.R. Kongo. Obszar ten jest znany z produkcji prawie wyłącznie naturaly (95%), jednak ta kawa pochodzi ze stacji obróbki która koncentruje się na produkcji w pełni mytych kaw, a także eksperymentują z procesem, znanym jako fermentacja ''Pura Cepa'', lokalnie nazywana ''Fermentia''.

 

Rolnicy:

Średnia wielkość gospodarstwa na tym obszarze wynosi 2 hektary, więc produkcja na jednym terenie jest rzadka, a rolnicy muszą się łączyć w grupy, aby wytworzyć wystarczającą ilość surowca do przetworzenia i eksportu. Podczas gdy rolnicy tradycyjnie sprzedają kibokos (suszone wiśnie), coraz więcej osób decyduje się na sprzedaż świeżo zebranych czerwonych wiśni do młynów. Umożliwia to rolnikom dostęp do natychmiastowej zapłaty za kawę i eliminuje ryzyko wysuszenia surowca.

 

Młyn:

Kawa pochodzi ze stacji Kisinga, która znajduje się 25 km na południowy zachód od Kasese, miasta na północy od Lake George w zachodnim regionie Ugandy. Stacja została zbudowana w 2015 r. w celu wykorzystania pełnego potencjału kawy z regionu Rwenzori i wsparcia rolników w poprawie ich plonów, zysków i w następnym kroku poprawieniu warunków życia.

 

 

 

Kraj: Uganda

Region: Kasese, Rwenzori, Western Uganda

Stacja obróbki: Kisinga Coffee Station

Wysokość uprawy: 1500-1900mnpm

Odmiana: SL14, SL28, Catimor

Rodzaj obróbki: Pura Cepa Fermentum Aqua Batch

SCA: 84

 

syropowata, czekolada, kakao, słodycz trzciny cukrowej i lekka cytrynowa kwaskowatość

 

 

instagram
Facebook