Cechy | |
Data palenia | 28.12.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 84 |
Uganda Kisinga Pura Cepa Aqua Batch
Pura Cepa
Pura Cepa to projekt stworzony w 2016 roku przez Latorre & Durch oparty na kontrolowanym procesie na poziomie mikrobiologicznym, mający zrewolucjonizować obecne techniki dostępne dla plantatorów kawy. Przesuwając granice tego co jest możliwe, podstawowa zasada projektu koncentruje się wokół innowacji w zakresie fermentacji, procesu suszenia i zrównoważonego rozwoju.
Fermentacja i smak kawy
Podczas fermentacji mikroorganizmy (drożdże i bakterie) „zjadają” śluzowatą warstwę ziaren kawy w związku z czym wytwarzają się związki chemiczne zwane estrami. Lotne estry etylowe to jedne z produkowanych związków, które mają szczególne znaczenie dla nadawania smaku i zapachu kawy. Dla przykładu związek dekanianu etylu ma cechy kwiatowe, a heksanian etylu - zielone jabłko lub ananas.
Kyagalanyi Coffee Ltd. oraz Agri Evolve Ltd., partner w Kasese (Rwenzori), aktywnie prowadzą eksperymenty fermentacyjne Pura Cepa w celu poprawy jakości kaw Rwenzori. Oprócz kontrolowania zmiennych, takich jak temperatura, czas, pH lub zawartość cukru, protokół Pura Cepa obejmuje dodanie „kefiru”, który wspomaga fermentację i zapewnia wyeliminowanie z procesu bakterii szkodliwych dla zamierzonego efektu. Aby wpłynąć na wytwarzane estry i de facto wzmocnić najbardziej pożądane smaki, dodaje się również wyselekcjonowane mikroorganizmy.
Pochodzenie:
Kawa pochodzi z regionu Rwenzori na dalekim południowym zachodzie Ugandy. Rwenzoris są znane jako „Góry Księżyca”. Ciągną się przez 120 km wzdłuż zachodniej granicy Ugandy z D.R. Kongo. Obszar ten jest znany z produkcji prawie wyłącznie naturaly (95%), jednak ta kawa pochodzi ze stacji obróbki która koncentruje się na produkcji w pełni mytych kaw, a także eksperymentują z procesem, znanym jako fermentacja ''Pura Cepa'', lokalnie nazywana ''Fermentia''.
Rolnicy:
Średnia wielkość gospodarstwa na tym obszarze wynosi 2 hektary, więc produkcja na jednym terenie jest rzadka, a rolnicy muszą się łączyć w grupy, aby wytworzyć wystarczającą ilość surowca do przetworzenia i eksportu. Podczas gdy rolnicy tradycyjnie sprzedają kibokos (suszone wiśnie), coraz więcej osób decyduje się na sprzedaż świeżo zebranych czerwonych wiśni do młynów. Umożliwia to rolnikom dostęp do natychmiastowej zapłaty za kawę i eliminuje ryzyko wysuszenia surowca.
Młyn:
Kawa pochodzi ze stacji Kisinga, która znajduje się 25 km na południowy zachód od Kasese, miasta na północy od Lake George w zachodnim regionie Ugandy. Stacja została zbudowana w 2015 r. w celu wykorzystania pełnego potencjału kawy z regionu Rwenzori i wsparcia rolników w poprawie ich plonów, zysków i w następnym kroku poprawieniu warunków życia.
Kraj: Uganda
Region: Kasese, Rwenzori, Western Uganda
Stacja obróbki: Kisinga Coffee Station
Wysokość uprawy: 1500-1900mnpm
Odmiana: SL14, SL28, Catimor
Rodzaj obróbki: Pura Cepa Fermentum Aqua Batch
SCA: 84
syropowata, czekolada, kakao, słodycz trzciny cukrowej i lekka cytrynowa kwaskowatość