Cechy | |
Data palenia | 28.12.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 83,5 |
Yemen Mocha Matari Natural
Wkrótce po odkryciu kawy w Etiopii krzewy kawowca dotarły także do Jemenu gdzie opisywano je już w XV wieku. Wraz ze wzrostem uprawy rozpoczął się eksport kawy. Ziarno ładowano na statki w starożytnym porcie Al-Makha któremu zawdzięczamy nazwę Mocha. W niedługim czasie zielone ziarno opuściło Jemen i dało początek wielu znanym po dziś dzień odmianom kawy. Nie zmienia to faktu że kawa z Jemenu zachowała swój unikalny charakter.
Niepowtarzalność jemeńskiej kawy można przypisać wyjątkowości samego Jemenu. Jemeńska kawa jest uprawiana tradycyjnie, na dużych wysokościach i przy niewielkich opadach. W rezultacie odmiany które powstały w Jemenie musiały przystosować się do przetrwania w ciężkich warunkach między innymi poprzez transport większej ilości składników odżywczych i cukrów do owoców. Dzięki temu kawa ma głębszy i pełniejszy smak i aromat. Ze względu na małą ilość opadów ziarno od zawsze suszone jest tradycyjnie, na słońcu co dodatkowo podnosi słodycz naparu.
Kawa jest uprawiana w dolinie między górami gdzie znajduję się tradycyjny obszar uprawy kawy Bani Matar. Wzniesienie Al-Sayh znajduje się na wysokości 1500-1700 metrów nad poziomem morza i panuje tu klimat subtropikalny. Ta lokalizacja jest doskonała ze względu na możliwość dodatkowego nawadniania ze stałego źródła w górnej dolinie. W ten sposób umożliwia się rolnikom kontrolę czasu kwitnienia i unikania stresu wodnego podczas rozwoju ziarenek.
Eksporter kawy „Pearl of Tehama” ustanowił zbiórkę i identyfikowalność opartą na odbiorze z 5 gospodarstw wiejskich należących do 45 rolników i kontroli kawy Matari - Sayhee. Każda plantacja (zwana Mahlah) jest zarządzana przez 3-18 gospodarstw domowych o różnej wielkości, od 200 do 1000 drzew.
Region: Al-Sayh, Bani Matar
Odmiana: Ismaili, Typica, Matari, Bourbon
Wysokość uprawy: 1700mnpm
Obróbka: natural
SCA: 83,5
Czekolada, jagody, winogrono